Osman Kavala’nın avukatlarından Hakan Fidan’a “siyasi dava” cevabı

Gezi davasında yargılanan ve ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iÅŸ insanı Osman Kavala’nın avukatları, DışiÅŸleri Bakanı Hakan Fidan’ın Kavala davasının Avrupa’da “siyasallaÅŸtırılmış” olduÄŸuyla ilgili sözleri hakkında açıklama yayımladı.

Kavala’nın avukatları, Fidan’ın “Davanın siyasallaÅŸtırılmasına verilecek cevap da siyasal olur” sözlerine dikkat çekerek, “Bakanın ifadesi, maalesef, davanın Türk yetkililer tarafından siyasi bir dava olarak görüldüğünü ve Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 18inci maddesinin ihlal edilmiÅŸ olduÄŸu yönündeki AÄ°HM kararının doÄŸrulandığını düşündürmektedir” ifadelerini kullandı.

Avukatların açıklaması şöyle:

Biz, Sn. Osman Kavala’nın müdafileri olarak, DışiÅŸleri Bakanı’nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Kavala davasının Avrupa’da siyasallaÅŸtırılmış olduÄŸu, bu nedenle Türkiye’de de siyasi tepkilerle sürdüğüyle ilgili söylediklerini gerçek geliÅŸmeler ışığında deÄŸerlendirmek üzere bu açıklamayı yapmayı gerekli buluyoruz.

Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi (AÄ°HM), Kavala’ya yönelik suçlamaların kendisinin tutukluluÄŸunu haklı gösterecek makul şüphe zemini oluÅŸturmaya yeterli delillere dayanmadığı ve tutukluluÄŸun gerisinde siyasi nitelikli saikler bulunduÄŸu, yani Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 5inci ve 18inci maddelerinin ihlal edilmiÅŸ olduÄŸu, yönünde karar verdi ve Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını ve suçlamaların kaldırılmasını talep etti.

Avrupa Konseyi bileÅŸenlerinin Konsey üyesi Türkiye’ye yönelik talepleri, Türkiye’nin tarafı olduÄŸu Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nden ve Anayasa’nın 90ıncı maddesinden doÄŸan yükümlülüklerini yerine getirmesini istemekten ibarettir. Taleplerin AÄ°HM kararlarının uygulanmasından sorumlu Bakanlar Komitesi’nden, ya da bu konuda sorumluluk taşıyan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden gelmesi, davanın siyasallaÅŸtırılması anlamını taşımamaktadır. Ortada hukuki bir süreç sonunda alınmış bir uluslararası mahkeme kararı vardır ve Türkiye, taraf olduÄŸu SözleÅŸme gereÄŸince, bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Sorun bundan ibarettir.

Sayın Bakanın konuÅŸmasında “davanın siyasallaÅŸtırılmasına verilecek cevap da siyasal olur” ÅŸeklindeki ifadesi, maalesef, davanın Türk yetkililer tarafından siyasi bir dava olarak görüldüğünü ve Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi’nin 18inci maddesinin ihlal edilmiÅŸ olduÄŸu yönündeki AÄ°HM kararının doÄŸrulandığını düşündürmektedir.

Hakan Fidan ne demiÅŸti?

Bakan Fidan yakın zamanda görüştüğü Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne, Türkiye’nin üye ülkeler arasında AÄ°HM kararlarını yüzde 89-90 uygulama oranıyla önde olduÄŸunu aktardıklarını, simgesel davalar ile ilgili de ÅŸu mesajı verdiklerini anlatmıştı:

Bu davalar, daha mahkemeye gelmeden önce Avrupa baÅŸkentlerinde siyasallaÅŸtırılmış, hukuki ve teknik bir dava olmaktan çıkıp Türkiye’deki iç siyasetin tarafı olma yönüne gitmiÅŸ bir dava. Yani siz, bunu siyasallaÅŸtırırsanız, hukukun dışına çıkarsanız buradan aldığınız cevap da buradan olur. Bunu niye yadırgıyorsunuz? Yani Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeden önce bir mesele Berlin sokaklarında gösteriyle baÅŸlıyorsa, bazı Avrupa parlamentolarındaki milletvekilleri organize edilip, o dava sahiplenilip Türkiye’ye siyasi baskı olarak getiriliyorsa bu problem oluyor. Yani aynı davadan yargılanmış ve hakkında ihlal kararı verilmiÅŸ, Türkiye’nin de bunu uyguladığı birçok konu var. Eski Adalet Bakanımız Sayın Gül burada, biz çok defa kendisiyle de konuÅŸtuk ben önceki iÅŸimdeyken yani burada bir problem yok ama adamın siyasallaÅŸtırdığı davaya verilecek cevap da siyasal olur. Bunda bir yanlışlık yok. Bunu söylediÄŸimiz zaman anladılar. Bize ilkeyle gelin, prensiple gelin, siyasallaÅŸtırmayın; siz siyasallaÅŸtırdığınız zaman Türkiye’deki iç siyasal rekabetin, mücadelenin bir parçası oluyorsunuz.