Ömer Fethi Gürer: “Sudan’dan Bardo Sakatatı İthal Edilecek, Gümrüğü Sıfırlandı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Sudan’dan ithal edilecek et ürünleri arasında bardo (erkek at ile dişi eşeğin çiftleşmesi sonucu doğan melez hayvan) sakatatının da bulunduğunu belirtti. Gürer, “Bardo sakatatı geliyor, yani katırın kuzeninin sakatatı ülkeye ithal edilecekmiş, gümrüğü sıfır. Bunu nerede kullanacaksınız, niye kullanacaksınız? Bu kadar anlamsız, Türkiye’nin tarımını bu kadar hiçe sayan bir anlayış bu ülkede görülmedi” dedi.

Gürer, Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunların giderek arttığını vurguladı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki azalma ve artan yem fiyatları nedeniyle birçok çiftçinin hayvanlarını kesime göndermek zorunda kaldığını belirtti. Gürer, “Son beş yılda yedi milyona yakın hayvanımız eksilmiş bulunuyor. Özellikle küçük aile tipi işletmelerde ahırlar boşaldı, dişi inekler, süt inekleri kesime gitti” dedi.

İthalata Bağımlılık

Gürer, hükümetin hayvancılık sektöründeki sorunları çözmekte yetersiz kaldığını ve bu nedenle ithalata yöneldiğini belirtti. 2023 yılında 818 bin baş hayvan ithal edildiğini ve bu ithalat için 1 milyar 163 milyon dolar harcandığını ifade etti. Ayrıca, aynı dönemde 34 bin 417 ton et ithal edildiğini ve 2024 yılının ilk üç ayında 109 bin baş sığır ile 18 bin ton et ithalatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Gürer, ithal edilen etlerde sağlık sorunlarının da olduğunu belirterek, 2016 yılında bazı ithal etlerde bakteriler tespit edildiğini hatırlattı. Mayıs ayında ithal edilen bir ette “salmonella” bakterisinin bulunduğunu ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Gürer, “Türkiye’ye giren etlerin laboratuvar denetimleri yetersiz, bu etler nasıl kontrol ediliyor? İnsan sağlığına zararlı etlerin ülkeye girişi nasıl engellenemiyor?” diye sordu.

Bardo Sakatatı İthalatı

Gürer, Sudan’dan et, süt, yumurta gibi ürünlerin ithal edilmesine imkan tanıyan anlaşmayı da eleştirerek, “Sudan’la yeni bir anlaşma yapılıyor; oradan et, hayvan, tarla ürünleri, yumurta gelecekmiş. İlginçtir, bardo sakatatı da ithal edilecekmiş ve gümrüğü sıfır” dedi. Bu ithalatın Türkiye’nin tarım ve hayvancılık sektörünü hiçe sayan bir anlayış olduğunu belirten Gürer, “Bu kadar anlamsız, bu kadar manasız bir anlayış bu ülkede görülmedi” dedi.

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin kendi besicisini ve üreticisini desteklemesi gerektiğini vurgulayarak, ithal etlerin yerine yerli üretimin teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

NHY / ANKA Haber Ajansı