Erzincan Ä°liç’te ağır metaller tehlikesi: Siyanür tartışmalarının gölgesinde kalmış!

Erzincan Ä°liç’teki maden faciasının ardından ortaya çıkan siyanürün zararlarına odaklanırken, CHP Parti Meclisi üyesi Baran BozoÄŸlu, ağır metallerin asıl risk oluÅŸturduÄŸunu vurguladı. BozoÄŸlu, siyasi iktidarın ve sorumluların sadece siyanürü konuÅŸtuÄŸunu belirterek eleÅŸtirilerde bulundu.

BozoÄŸlu, “Asıl dikkat edilmesi gereken konu ağır metaller. Çünkü siyanür canlıların vücudunda biriken kimyasal bir madde deÄŸil. Öldürücü etkisi var ama kalıcı bir etki bırakmıyor. Ancak ağır metaller çok daha yoÄŸun ve kalıcı bir ÅŸekilde yüzyıllar sürecek bir kirlilik yaratma riski barındırıyorlar” dedi.

Kadminyum, arsenik, cıva gibi ağır metallerin bölgede toprakta çözünmüş halde bulunduÄŸunu belirten BozoÄŸlu, “YaÄŸmur ve karla birlikte hem topraÄŸa bulaşıyor hem de yer altı sularıyla Fırat’a karışma riski bulunuyor. Ağır metaller bu anlamda Erzincan Ä°liç’teki ÅŸu anda en önemli çevresel riski oluÅŸturuyor” ifadelerini kullandı.

Ağır metallerin vücutta biriken ve balık gibi canlıların tüketimiyle insanlara geçme tehlikesine dikkat çeken BozoÄŸlu, “Bu ağır metaller vücuttan atılamıyor ve birikiyor. Kansere ve çeÅŸitli hastalıklara sebep oluyor. Siyasi iktidar ve bu konunun sorumluları sadece siyanürü konuÅŸturuyor ve yapılan analizlerde de genelde siyanür üzerinden yorum yapıldığını görüyoruz” dedi.

BozoÄŸlu, maden ocaklarında yığın liçlerin bilime ve tekniÄŸe uygun ÅŸekilde depolanması gerektiÄŸini belirterek, “Her türlü yıkım, deprem riskine karşı barajlarla, setlerle önlem alınması gerekiyor. Aralara yapılan katmanların da mutlaka geçirimsiz zeminde olması ve sıvının atık havuzunda toplanmasının planlanmış olması gerekir. Ancak bu ÅŸekilde içerisinde bulunan ağır metallerin doÄŸaya karışması engellenebilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BozoÄŸlu, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın ağır metaller üzerine yaptığı analiz ve çalışmaları resmi dökümanlarla kamuoyuyla paylaÅŸmasını beklediklerini dile getirdi.

NHY/ Cumhuriyet