Suriye’nin Yeni Adalet Bakanı, İki Kadının Halka Açık İdamında Hükmü Okuduğu Ortaya Çıktı

Suriye’nin yeni Adalet Bakanı Şadi el-Veysi’nin, iki kadının kamuya açık alanda infaz edilmesinden önce hükmü okuduğu videolar, sosyal medyada yayımlandı ve Verify-Sy tarafından yapılan doğrulama ile gerçeği ortaya çıktı. Video, Suriye’nin kuzeyinde yer alan İdlib’de çekilmiş olup, söz konusu infaz, “yolsuzluk ve fuhuş” suçlarıyla suçlanan iki kadının ölüm cezasıyla sonuçlanmıştı. HTŞ (Hayat Tahrir Şam) yönetimi, bu videoların gerçek olduğunu kabul etti.

Uluslararası Doğruluk Kontrol Ağı (IFCN) tarafından onaylanmış bir doğrulama platformu olan Verify-Sy, yayınladığı raporda, Suriye’nin yeni Adalet Bakanı Şadi el-Veysi’nin, idam cezasını okuyan kişi olduğuna dair ses analizi yöntemiyle ve özel teknik araçlarla kapsamlı bir doğrulama süreci yürüttüğünü belirtti. Video kalitesinin düşük olmasına rağmen yapılan inceleme, videodaki kişinin el-Veysi olduğu yönünde güçlü bir eşleşme gösterdi.

HTŞ Yetkilisinden Açıklamalar

Verify-Sy platformuna ismini vermek istemeyen bir HTŞ yetkilisi, söz konusu videonun, o dönemde yasal süreçlerin ve kanunların doğru şekilde uygulandığını gösterdiğini ifade etti. Ancak, HTŞ yetkilisi, yaşanan hukuki dönüşümlere dikkat çekerek, “Bu süreç artık geride kalmış bir aşamayı yansıtmaktadır ve bu dönemde gerçekleştirilen işlemlerin, gelecekteki yasal ve adalet standartlarıyla uyumlu olup olmadığını sağlamak için kapsamlı bir inceleme yapılacaktır” dedi.

Suriye’nin yeni yönetimi, HTŞ tarafından kurulan geçici hükümetin, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınmasına rağmen, Esad yönetiminin devrilmesinin ardından diplomatik ilişkiler kurmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, Suriye’deki geçici hükümetle doğrudan temas kurmaya başlamayı kabul etmiş ve HTŞ’nin, kadın ve azınlık hakları konusunda adımlar atması durumunda ambargoların hafifletilmesini düşünmeye başlamıştır.

Esad Sonrası Suriye’de Yeni Bir Dönem

Suriye lideri Beşar Esad, 8 Aralık’ta rejim karşıtı grupların Şam’ı ele geçirmesiyle Rusya’ya kaçmış ve Baas Partisi’nin yönetimi sona ermişti. Esad sonrası dönemde, Suriye’nin yeni yönetimi, Suudi Arabistan’ı ziyaret etmek üzere hazırlık yapıyor.

Suriye’deki bu gelişmeler, ülkedeki hukuk sisteminin ve siyasal yapının derin bir dönüşüm geçirdiğini ve uluslararası aktörlerin, Suriye’nin yeni yönetimiyle ilişkilerini yeniden şekillendirdiğini gösteriyor. El-Veysi’nin infazdaki rolü, Suriye’deki mevcut hukuki ve adalet süreçlerinin şeffaflık ve hakkaniyet açısından daha fazla sorgulanmasını zorunlu kılıyor.