Türkiye ultra zengin sayısındaki artışta birinci oldu

Türkiye’de geçtiÄŸimiz yıl ultra zengin sayısında patlama yaÅŸandı. Knight Frank 2024 Servet Raporu’na göre Türkiye, dünyada 30 milyon dolar ve üstü servete sahip kiÅŸi sayısının oransal olarak en çok arttığı ülke oldu.

Uluslararası emlak danışmanlık ÅŸirketi Knight Frank 2024 Servet Raporu’na göre, Türkiye’de 2023 yılında 30 milyon dolar ve üstü servete sahip kiÅŸi sayısı 1932’ye yükseldi. Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir artışa iÅŸaret ediyor. Türkiye, bu oranla dünyada en çok ultra zengin sayısını artıran ülke oldu. ABD ise yüzde 8’lik artışla ikinci sırada yer aldı.

Türkiye’deki ultra zenginlerin büyük bir kısmı, enerji, inÅŸaat, tekstil, gıda, otomotiv, perakende ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca teknoloji, saÄŸlık, eÄŸitim ve turizm gibi yeni alanlarda da giriÅŸimci ve yenilikçi iÅŸ modelleriyle öne çıkıyorlar.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin yaÅŸ ortalaması ise 54. Bu da onları dünya ortalamasının altında genç bir grup olarak tanımlıyor. Türkiye’nin ultra zenginlerinin yüzde 82’si erkek, yüzde 18’i ise kadın. Kadın ultra zenginlerin sayısı ise son yıllarda artış gösteriyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin servet kaynaklarına baktığımızda, en önemli faktörün giriÅŸimcilik olduÄŸunu görüyoruz. Türkiye’deki ultra zenginlerin yüzde 72’si kendi iÅŸini kurarak veya devralarak servetini oluÅŸturmuÅŸ. Yüzde 16’sı ise aile mirası veya aile ÅŸirketi sayesinde servet sahibi olmuÅŸ. Yüzde 12’si ise profesyonel yönetici veya çalışan olarak servet kazanmış.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin yatırım tercihleri

Türkiye’nin ultra zenginlerinin yatırım tercihleri incelendiÄŸinde, en çok tercih edilen varlık sınıfının gayrimenkul olduÄŸu görülüyor. Türkiye’deki ultra zenginlerin portföyünün yüzde 40’ını gayrimenkul oluÅŸturuyor. Gayrimenkul yatırımında ise konut, ofis, alışveriÅŸ merkezi, otel ve arsa gibi farklı seçenekler bulunuyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 25’ini ise hisse senetleri oluÅŸturuyor. Borsa Ä°stanbul’un son yıllarda gösterdiÄŸi performans ve ÅŸirketlerin deÄŸer artışı, hisse senedi yatırımını cazip kılıyor. Türkiye’deki ultra zenginler hisse senedi alırken hem yerli hem de yabancı borsalara yöneliyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 15’ini ise nakit ve mevduat oluÅŸturuyor. Nakit ve mevduat yatırımı, likidite ihtiyacını karşılamak ve riskleri dengelemek için tercih ediliyor. Türkiye’deki ultra zenginler nakit ve mevduat yatırımında hem yerel hem de yabancı para birimlerini kullanıyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 10’unu ise altın ve deÄŸerli madenler oluÅŸturuyor. Altın ve deÄŸerli madenler yatırımı, enflasyon ve kur riskine karşı bir koruma aracı olarak görülüyor. Türkiye’deki ultra zenginler altın ve deÄŸerli madenler yatırımında hem fiziki hem de finansal ürünleri tercih ediyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 5’ini ise tahvil ve bono oluÅŸturuyor. Tahvil ve bono yatırımı, sabit getiri saÄŸlamak ve portföy çeÅŸitlendirmek için yapılıyor. Türkiye’deki ultra zenginler tahvil ve bono yatırımında hem kamu hem de özel sektör borçlanma araçlarına yöneliyor.

Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 5’ini ise alternatif yatırımlar oluÅŸturuyor. Alternatif yatırımlar, sanat, antika, mücevher, koleksiyon, ÅŸarap, kripto para, giriÅŸim sermayesi, özel sermaye gibi farklı alanları kapsıyor. Türkiye’deki ultra zenginler alternatif yatırımları hem kiÅŸisel ilgi hem de uzun vadeli deÄŸer artışı için yapıyor.

Türkiye, son yıllarda dünyada ultra zengin sayısının en çok arttığı ülke oldu. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik potansiyeli, giriÅŸimcilik kültürü ve küresel rekabet gücüne iÅŸaret ediyor. Türkiye’nin ultra zenginleri ise servetlerini çeÅŸitli varlık sınıflarına dağıtarak hem riskleri yönetiyor hem de fırsatları deÄŸerlendiriyor.

NHY/ Knight Frank 2024 Servet Raporu