Türkiye’de geçtiğimiz yıl ultra zengin sayısında patlama yaşandı. Knight Frank 2024 Servet Raporu’na göre Türkiye, dünyada 30 milyon dolar ve üstü servete sahip kişi sayısının oransal olarak en çok arttığı ülke oldu.
Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank 2024 Servet Raporu’na göre, Türkiye’de 2023 yılında 30 milyon dolar ve üstü servete sahip kişi sayısı 1932’ye yükseldi. Bu sayı, bir önceki yıla göre yüzde 10’luk bir artışa işaret ediyor. Türkiye, bu oranla dünyada en çok ultra zengin sayısını artıran ülke oldu. ABD ise yüzde 8’lik artışla ikinci sırada yer aldı.
Türkiye’deki ultra zenginlerin büyük bir kısmı, enerji, inşaat, tekstil, gıda, otomotiv, perakende ve finans sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca teknoloji, sağlık, eğitim ve turizm gibi yeni alanlarda da girişimci ve yenilikçi iş modelleriyle öne çıkıyorlar.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin yaş ortalaması ise 54. Bu da onları dünya ortalamasının altında genç bir grup olarak tanımlıyor. Türkiye’nin ultra zenginlerinin yüzde 82’si erkek, yüzde 18’i ise kadın. Kadın ultra zenginlerin sayısı ise son yıllarda artış gösteriyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin servet kaynaklarına baktığımızda, en önemli faktörün girişimcilik olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki ultra zenginlerin yüzde 72’si kendi işini kurarak veya devralarak servetini oluşturmuş. Yüzde 16’sı ise aile mirası veya aile şirketi sayesinde servet sahibi olmuş. Yüzde 12’si ise profesyonel yönetici veya çalışan olarak servet kazanmış.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin yatırım tercihleri
Türkiye’nin ultra zenginlerinin yatırım tercihleri incelendiğinde, en çok tercih edilen varlık sınıfının gayrimenkul olduğu görülüyor. Türkiye’deki ultra zenginlerin portföyünün yüzde 40’ını gayrimenkul oluşturuyor. Gayrimenkul yatırımında ise konut, ofis, alışveriş merkezi, otel ve arsa gibi farklı seçenekler bulunuyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 25’ini ise hisse senetleri oluşturuyor. Borsa İstanbul’un son yıllarda gösterdiği performans ve şirketlerin değer artışı, hisse senedi yatırımını cazip kılıyor. Türkiye’deki ultra zenginler hisse senedi alırken hem yerli hem de yabancı borsalara yöneliyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 15’ini ise nakit ve mevduat oluşturuyor. Nakit ve mevduat yatırımı, likidite ihtiyacını karşılamak ve riskleri dengelemek için tercih ediliyor. Türkiye’deki ultra zenginler nakit ve mevduat yatırımında hem yerel hem de yabancı para birimlerini kullanıyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 10’unu ise altın ve değerli madenler oluşturuyor. Altın ve değerli madenler yatırımı, enflasyon ve kur riskine karşı bir koruma aracı olarak görülüyor. Türkiye’deki ultra zenginler altın ve değerli madenler yatırımında hem fiziki hem de finansal ürünleri tercih ediyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 5’ini ise tahvil ve bono oluşturuyor. Tahvil ve bono yatırımı, sabit getiri sağlamak ve portföy çeşitlendirmek için yapılıyor. Türkiye’deki ultra zenginler tahvil ve bono yatırımında hem kamu hem de özel sektör borçlanma araçlarına yöneliyor.
Türkiye’nin ultra zenginlerinin portföyünün yüzde 5’ini ise alternatif yatırımlar oluşturuyor. Alternatif yatırımlar, sanat, antika, mücevher, koleksiyon, şarap, kripto para, girişim sermayesi, özel sermaye gibi farklı alanları kapsıyor. Türkiye’deki ultra zenginler alternatif yatırımları hem kişisel ilgi hem de uzun vadeli değer artışı için yapıyor.
Türkiye, son yıllarda dünyada ultra zengin sayısının en çok arttığı ülke oldu. Bu durum, Türkiye’nin ekonomik potansiyeli, girişimcilik kültürü ve küresel rekabet gücüne işaret ediyor. Türkiye’nin ultra zenginleri ise servetlerini çeşitli varlık sınıflarına dağıtarak hem riskleri yönetiyor hem de fırsatları değerlendiriyor.
NHY/ Knight Frank 2024 Servet Raporu