Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), şimdiye kadarki en büyük gezegen araştırma uzay aracı olan Europa Clipper‘ı, Jüpiter’in buzlu uydusu Europa’yı incelemek üzere 10 Ekim’de fırlatmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 5 metre boyundaki uzay aracı, güneş panelleri tamamen açıldığında 30,5 metre genişliğe sahip olacak. Europa Clipper’ın yakıtsız kuru kütlesi ise 3,241 kilogram.
NASA, Jüpiter’e ulaşan az miktardaki güneş ışığını yakalayarak uzay aracına güç sağlamak amacıyla, Europa Clipper’a dev güneş panelleri monte etti. Bu görev, Jüpiter’in Dünya’dan yaklaşık beş kat daha uzakta olması nedeniyle önemli bir mühendislik başarısı olarak değerlendiriliyor. NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda proje yöneticisi olan Jordan Evans, “Bu da NASA için şimdiye kadarki en büyük gezegen araştırma uzay aracına sahip olmamızı sağladı,” dedi.
Jet Propulsion Laboratuvarı direktörü Laurie Leshin, bu projeyi “modern bir katedral” olarak tanımlayarak şunları ekledi: “Bunlar kuşaklar boyu süren arayışlar. Biz bilim insanları 20 yılı aşkın süredir Europa Clipper gibi bir görevin hayalini kuruyoruz. Bunu inşa etmek için 10 yıldır çalışıyoruz.”
Uzay Aracı Jüpiter’e 2030 Yılında Ulaşacak
NASA’ya göre Europa Clipper, 2030 yılında Jüpiter’e ulaşacak ve bu süreç, insanlığın gezegenin bilinmeyenlerine olan ilgisini sürdüren uzun vadeli bir arayışı temsil ediyor. Leshin, bu görev için duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti: “Bu gerçekten çok uzun vadeli bir yatırım ve arayış. İnsanlık olarak bu zor ve uzun vadeli hedefleri, Jüpiter’in bilinmeyenlerini keşfetmek gibi şeyleri üstlenmeyi seçtiğimiz için gerçekten gurur duyuyorum.”
Europa’da Yaşam Koşulları Araştırılacak
Görevin amacı, Europa’nın buz kabuğunu, altındaki okyanusu ve uydunun jeolojisi ile bileşimini inceleyerek Dünya dışındaki ortamlarda yaşam olasılığına dair mevcut bilgileri genişletmek. NASA Genel Merkezi Gezegen Bilimi Bölümü Direktör Vekili Gina DiBraccio, “Clipper ile öğrendiklerimiz ve Europa’nın yaşanabilirliği, gelecekte Europa’ya ve güneş sistemimizin başka yerlerine yapılacak ve yaşamı daha doğrudan arayabileceğimiz görevlerin önünü açacak,” dedi.
Uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesinde kalacak ve Europa’ya bir dizi uçuş gerçekleştirecek. NASA, Europa Clipper’ın yüzeye 25 kilometre kadar yaklaşacağını belirtiyor. Bu uçuşlar, uydunun neredeyse tamamen haritalanmasını sağlayacak.
Evans, “Birincil görev için 49 uçuş gerçekleştireceğiz ancak sonunda Jüpiter’in yörüngesinde 80 kez döneceğiz,” dedi. “Bu uçuşlar Ay’ın her iki yarıküresini ve çeşitli enlemleri kapsıyor, böylece bilim araçları için Ay’ın neredeyse küresel kapsamını elde ediyoruz.”
Şair Ada Limón’un Şiiri de Görevde Yer Alacak
Europa Clipper’da sadece bilimsel araştırmalar değil, aynı zamanda sanatsal bir dokunuş da olacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin 24. Şair Ödülü sahibi Ada Limón‘un yazdığı “In Praise of Mystery: Europa için Bir Şiir”, NASA’nın “Şişedeki Mesaj Kampanyası” kapsamında uzay aracına dahil edilecek. Bu şiir, büyüleyici bilimsel göreve kültürel bir boyut katacak.