Alican Uludağ: Sinan Ateş Cinayeti Davasında Sorulamayan Sorular

Eski Ãœlkü Ocakları Genel BaÅŸkanı Sinan AteÅŸ cinayeti davasının 1-5 Temmuz tarihleri arasında yapılan duruÅŸmalarına iliÅŸkin SEGBÄ°S kayıt çözümleri dosyaya girdi. DW’den Alican UludaÄŸ’nin haberine göre, kayıtlar, mahkeme baÅŸkanının müşteki avukatlarının cinayete iliÅŸkin dosyası ayrılan 17 şüpheli ile ilgili soruları reddetmesiyle ilgili diyalogları içeriyor.

AteÅŸ ailesinin avukatlarından Süleyman Kavak, cinayet saati öncesi ve sonrasında dönemin Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz ile görüşen Tolgahan DemirbaÅŸ’a sorular yöneltmek istedi. DemirbaÅŸ, cinayetten bir gün sonra 31 Aralık 2023’te Ankara’nın BaÄŸlıca Mahallesi’nde Kılavuz’un evinde gözaltına alınmıştı. Kavak, DemirbaÅŸ’ın 31 Aralık gecesi Kılavuz tarafından 6 defa aranmasına dikkat çekerek bunun nedenini sordu. Ancak mahkeme baÅŸkanı bu soruya izin vermedi.

Mahkeme Başkanı ve Avukatlar Arasında Gerilim

Mahkeme baÅŸkanı, müşteki avukatlarına yönelik olarak, “Biz o ÅŸahısları yargılamıyoruz. BaÅŸka bir soru sormak isteyen var mı?” diyerek, ısrarla aynı sorunun tekrar edilmemesi gerektiÄŸini belirtti. Cumhuriyet Savcısı da iddianame ile baÄŸlı olduklarını, üçüncü ÅŸahıslar hakkında araÅŸtırma yapma yetkilerinin olmadığını belirtti. Mahkeme baÅŸkanı, avukatların itirazlarına karşılık olarak, “Sizin merakınızı tatmin etmek gibi bir zorunluluÄŸumuz yok” dedi.

Erzurum Ülkü Ocakları Başkanı ile Görüşme

Avukat Süleyman Kavak, cinayet günü Tolgahan DemirbaÅŸ’ın Erzurum Ãœlkü Ocakları BaÅŸkanı Abdulkadir Gökçen ile 4 kez görüşmesiyle ilgili sorular yönelttiÄŸinde, mahkeme baÅŸkanı yine araya girerek, “Bu ÅŸahısları yargılamıyoruz bu dosyada” dedi. Cumhuriyet Savcısı da bu tarz soruların dosya kapsamına bir katkısı olmayacağını belirterek, sorulmamasını talep etti.

Bolu’da MHP’lilerin Araçları Sorulamadı

Davanın tutuklu sanığı Emre Yüksel’e, Bolu’da kendi araçlarıyla PTS’ye takılan MHP ve Bolu Ãœlkü Ocakları yöneticileri hakkında sorular yöneltmek istendi. Ancak mahkeme baÅŸkanı, dosyayla bir ilgisi olmadığı gerekçesiyle bu sorulara izin vermedi.

Avukat Ali Yücel, tutuklu sanık Tolgahan DemirbaÅŸ’ın Sinan AteÅŸ’in öldürüldüğü 30 Aralık 2022 tarihinde, gece saat 22:35 sularında Bolu ili Cumhuriyet Caddesi’nde PTS kayıtlarına takılan aracının Ä°smail Akgül’ün kullandığı ve Ramazan Özdemir’a ait araçların eÅŸlik ettiÄŸini belirtti. Ancak mahkeme baÅŸkanı, “Yargılanan baÅŸka ÅŸahıs yok, sanıklardan baÅŸka” diyerek, bu soruları da reddetti.

Mahkeme BaÅŸkanı’nın Polislere Tepkisi

Davanın tutuklu sanığı MHP’li avukat Serdar Öktem’in 3 Temmuz’daki sorgusu sırasında, mahkeme baÅŸkanı müşteki avukatı Ali Yücel’i salondan atmak isteyince gerginlik çıktı. Mahkeme baÅŸkanı, talimatına raÄŸmen avukatı dışarı çıkarmayan polislere tepki gösterdi ve haklarında suç duyurusunda bulundu. Bu anlar da duruÅŸmanın SEGBÄ°S çözümü tutanaklarına yansıdı.

Mahkeme baÅŸkanı, polislere yönelik olarak, “Ben 10 defa emir vermek zorunda deÄŸilim” diyerek, emniyet amirlerini de mahkeme salonuna çağırdı.

Sinan Ateş cinayeti davasında müşteki avukatlarının üçüncü şahıslarla ilgili sorularının reddedilmesi ve mahkeme başkanının katı tutumu, davanın seyrini etkiliyor. Davanın ilerleyen süreçlerinde, müşteki avukatlarının itirazlarının nasıl değerlendirileceği merakla bekleniyor.