ASİM-SEN’den Anayasa Mahkemesi’nin İptal Ettiği Toplu Sözleşme İkramiyesi İçin Yüzde 1 Baraj Şartına Tepki

Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) Genel Başkanı Özgür Karaca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği toplu sözleşme ikramiyesi için yüzde 1 baraj şartının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda vergi paketine eklenmesine sert tepki gösterdi.

ASİM-SEN Genel Başkanı Özgür Karaca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için “yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma” şartının vergi paketine eklenmesine yönelik tepkisini dile getirdi. Karaca, “Örgütlenme özgürlüğümüze yapılan bu saldırıyı kabul etmiyoruz. Bu getirilmeye çalışılan engellemeler bizi yıldırmak yerine perçinliyor, direncimizi arttırıyor, yol yakınken dönmek lazım” dedi.

“Bu Düzen Daha Önce İki Kere Denendi”

Karaca, Şehit Gazi Birlik Sendikaları Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Büro Birlik Sen Konfederasyonu, Sağlık Emekçileri Sendikası gibi birçok bağımsız ve yerel sendikayı temsilen yaptığı açıklamada, “Meclis’e bugün gelmesi beklenen vergi yasasında perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 03.30’da verilmiş olan önerge nedeniyle buradayız. İktidar partisi ve MHP milletvekillerinin verdiği bir önerge ile kamu görevlileri sendikalarının üyesi olduğu sendikalara yüzde 1 baraj uygulaması getirilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı. Bu düzenlemenin daha önce iki kere denendiğini belirten Karaca, “2020 yılında toplu sözleşmeye konularak yüzde 1 baraj getirildi ve bu sendikalarımız tarafından Danıştay’a taşındı. Danıştay, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu tespit ederek iptal etti. Daha sonra yüzde 2 barajı koyarak Meclis gündemine getirdiler” dedi.

“Yol Yakınken Bu Düzenlemeden Dönmek Lazım”

Bu kanunu CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını hatırlatan Karaca, “Anayasa Mahkemesi de 5 Mart 2024 tarihinde bu barajın örgütlenme özgürlüğüne bir darbe olduğunu belirterek iptal etti. Ancak bu sefer de vergi yasası içinde yüzde 1 barajını getirerek yine ayrımcılık ortaya koydular. Komisyondan geçti, Meclis Genel Kurulu’na bugün gelmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Karaca, Meclis’ten bu düzenlemenin tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde yapılmasını istediklerini belirterek, “Sendikaya üye olamayan polisler, infaz koruma memurları, yargı mensupları gibi kamu çalışanlarına da bu haktan faydalanma imkanı verilmesini istiyoruz. Yapılmaması durumunda, AYM’nin kararı çok yeni. Bir kez daha iptal olmaması mümkün görünmüyor” ifadelerini kullandı  .

Özgür Karaca, örgütlenme özgürlüğüne yapılan saldırıyı kabul etmeyeceklerini vurgulayarak, “Bu getirilmeye çalışılan engellemeler, sarı sendikalarındaki dağılmayı engellemek için yapılmak istenen düzenlemeler bizi yıldırmak yerine perçinliyor, direncimizi arttırıyor. Yol yakınken dönmek lazım” dedi.

NHY / ANKA Haber Ajansı, Euronews, Sözcü