Latest posts by Nokta Haber Yorum (see all)
- Tayfun Kahraman’a Yapılan Kötü Muamele: Görüntüler Ortaya Çıktı - 21 Aralık 2024
- Gazeteciler Cemiyeti’nden Gözaltılara Sert Tepki - 21 Aralık 2024
- Mersin’de Kadın Cinayeti - 21 Aralık 2024
Türkiye, Uluslararası IQ Tescili web sitesinin yayınladığı 2023 yılı dünya zekâ seviyesi (IQ) testinde 105 ülke arasında 73. sırada yer aldı. Bu sonuç, Türkiye’nin bir önceki yıla göre IQ sıralamasında 1,5 puan gerileyerek 97,13’ten 95,63 puana düşmesiyle elde edildi.
Test sonuçlarına göre, Türkiye’nin ortalama IQ puanı 100 olarak belirlenen araÅŸtırmada, 1 milyon 691 bin 740 kiÅŸi yer aldı. AraÅŸtırma, genellikle DoÄŸu Asya’da daha yüksek IQ seviyeleri görülürken, Avrupa, Batı Asya, Okyanusya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da ortalamaya yakın, Orta ve Güney Afrika ile Latin Amerika’da ise ortalamanın altında IQ seviyeleri olduÄŸunu ortaya koydu.
Güney Kore, 107,54 puanla birinci sırada yer alırken, Çin 106,99 puanla ikinci, Ä°ran ise 106,84 puanla üçüncü oldu. Türkiye’nin gerisinde kalan ülkeler arasında Pakistan, Kamboçya, Madagaskar, Etiyopya ve Küba bulunuyor. El Salvador ise 89,5 puanla 105. sırada yer aldı.
IQ testi, kişinin öğrenme, anlama, kavram oluşturma, bilgiyi işleme, sebep-sonuç ilişkisi kurma ve mantık yürütme gibi zihinsel yeteneklerini belirlemek için kullanılır. Bu test, bireylerin zihinsel faaliyetlerinde diğerlerine kıyasla ne kadar rahat olduklarını belirlemeye yardımcı olur.
BKI’nin araÅŸtırması, Türkiye’de IQ seviyesinin bir önceki yıla göre düştüğünü gösteriyor. Bu durum, eÄŸitim ve beslenme gibi alanlarda daha fazla yatırım yapılması gerektiÄŸini ortaya koyuyor.
Asgari ücretin 2024 yılı ÅŸubat ayında net 6 bin 427 lira olarak belirlendiÄŸi ve Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre, yıllık enflasyonun ÅŸubat ayında %64,27’ye yükseldiÄŸi de dikkate alındığında, Türkiye’nin karşı karşıya olduÄŸu zorluklar daha da netleÅŸiyor.
Bu sonuçlar, Türkiye’nin eÄŸitim ve beslenme gibi temel alanlara daha fazla odaklanması ve bu konularda politika geliÅŸtirmesi gerektiÄŸini gösteriyor. Gelecekte daha yüksek bir zekâ seviyesi için bu önlemlerin hayata geçirilmesi kritik öneme sahip.
NHY/ Ajans Bizim