James Webb Uzay Teleskobu, 326 Milyon Işık Yılı Uzaklıkta İç İçe Geçmiş Galaksileri Görüntüledi

NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin iÅŸleyiÅŸi hakkında önemli bilgiler sunacak çarpıcı görüntüler elde etti. Teleskop, 326 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan “Penguen NGC 2936” ve “Yumurta NGC 2937” adlı iki galaksinin çarpışma anını yakaladı.

Görüntülerde, Penguen NGC 2936’nın mavi yıldızlar ve gaz bulutlarıyla dolu büyük sarmal bir galaksi olarak belirdiÄŸi, Yumurta NGC 2937’nin ise daha küçük ve genç eliptik bir galaksi olarak kırmızımsı bir görünüme sahip olduÄŸu görülüyor. Bu iki galaksinin çarpışması, galaksilerin ÅŸekillerini bozacak ve yeni yıldız oluÅŸumunu tetikleyecek. Yaklaşık 4 milyar yıl sonra ise bu galaksiler tamamen birleÅŸerek tek bir galaksi haline gelecek.

JWST, Hubble Uzay Teleskobu’ndan çok daha güçlü olup kızılötesi ışık da dahil olmak üzere daha geniÅŸ bir ışık spektrumunu görebilir. Bu özelliÄŸi sayesinde JWST, daha sönük ve uzak nesneleri gözlemleyebilir ve evrenin ilk zamanlarına dair daha net bilgiler saÄŸlayabilir.

Teleskobun daha önceki keşifleri arasında potansiyel olarak yaşanabilir bir gezegen keşfi, evrenin ilk yıldızları ve galaksilerinin gözlemlenmesi, ayrıca kara deliklerin etrafındaki gaz ve toz bulutlarının incelenmesi bulunuyor. JWST, gelecekte de evrenin oluşumu ve evrimi hakkında derinlemesine anlayış sağlamaya devam edecek.

NHY / eesa