Çin Ay’ın Uzak Tarafına Araç Ä°ndirdi

Çin’in Chang’e-6 uzay aracı, planlandığı gibi Ay’ın uzak tarafındaki muazzam Güney Kutbu-Aitken havzasına indi. Bu, ABD ve Rusya’yı yakalamaya çalışan Çin uzay programı için büyük bir adım olarak görülüyor.

Yeni Çin ajansı, Çin uzay idaresinden alıntı yaparak, 53 günlük görevin baÅŸarılı olduÄŸunu bildirdi. Küçük ay aracı artık artık iÅŸe koyulabilecek ve Dünya’nın uydusunun nadiren keÅŸfedilen bir bölgesi olan Ay’ın uzak tarafından alınacak ilk örnekleri toplayabilecek.

Çin 2019 yılında bu bölgeye ilk uzay aracını indirmiş ancak herhangi bir örnek getirememişti.

Bu kez amaç, Ay’dan malzeme toplamak ve iniÅŸ bölgesinde baÅŸka deneylere giriÅŸmek. Bunu yapmak için uzay aracı, yüzeyin altından örnekler almak için matkabını ve doÄŸrudan yüzeyden malzeme almak için robot kolunu kullanacak. Sürecin iki güne kadar tamamlanması bekleniyor.

Ay’ın uzak tarafı aslında bilimsel araÅŸtırmalar için büyük umut vaat ediyor. Özellikle de antik lav akıntılarıyla daha az örtülü olan kraterler, yakın taraftakilere göre daha görünebilir durumda bulunuyor. Dolayısıyla buradan örnek toplamak daha kolay olabilir ve böylece Ay’ın nasıl oluÅŸtuÄŸu daha iyi anlaşılabilir.

Çin Ay KeÅŸif ve Uzay MühendisliÄŸi Merkezi Müdür Yardımcısı Ge Ping, araç fırlatılmadan önce yaptığı açıklamada, “Chang’e 6 tarafından toplanan örneklerin jeolojik yaşı yaklaşık dört milyar yıl olacak” dedi.

Dünya’ya dönüş

Ancak Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Åžirketi (CASC) yetkilisi Huang Wu’nun devlet televizyonu CCTV’ye yaptığı açıklamaya göre, Çin uzay programı bu noktaya gelene kadar birkaç kez soÄŸuk terler dökmüş olmalı! Huang, “Daha alçak bir yörüngeye iniÅŸ bazı riskler içeriyordu, bu nedenle aracı önceden tanımlanmış yörüngesine yerleÅŸtirmek için hassas kontrol prosedürlerine ihtiyacımız vardı” dedi.

Huang, Ardından “Aracın Ay’a göre göreceli hızını (…) 15 dakika içinde hızla sıfıra indirmemiz gerekiyordu ki bu da aracın toplam ağırlığının yarısı kadar büyük miktarda itici yakıt (itici madde) gerektiriyordu” diye ekledi. Sonunda bu manevra aracın yörüngesinden Ay’a 200 kilometre kadar yaklaÅŸmasını ve bir iniÅŸ alanı aramak üzere yüzeyi keÅŸfetmesini saÄŸladı.

Toplama iÅŸlemini tamamladıktan sonra Chang’e-6 ters yönde, Dünya’ya doÄŸru geri dönmeye çalışacak. Bu, Çin’in güneyindeki tropik Hainan adasında bulunan Wenchang Uzay Fırlatma Merkezi’nden kalkıştan sonraki bir baÅŸka tehlikeli aÅŸama olacak.

Bu, her halükârda, Nisan ayında Tiangong (“Cennet Sarayı”) uzay istasyonuna üç kiÅŸilik bir mürettebat gönderdikten sonra kısa bir süre önce Mars’a bir astromobil (küçük motorlu bir gezgin araç) indiren Çin için büyük bir uzay baÅŸarısı oldu.

Çin, Devlet Başkanı Xi Jinping yönetiminde uzay programlarını önemli ölçüde geliştirdi ve kaybedilen zamanı telâfi etmek için sektöre milyarlarca dolar para harcadı.