Lübnan’da göstericiler sokakları geri alıyor…

Yoksulluğa karşı öfkeli protestolar ve Lübnan’da yeniden alev alıyor. Polis ve orduya karşı karşıya geliyorlar…

Nisan ayının sonunda Trablus ve Beyrut’ta yüz binlerce kişi enflasyona karşı gösteri yaptılar. Farklı şehirlerdeki en az bir düzine banka ateşe verildi. En büyük ve en kitlesel gösteriler, askerlerin bir protestocuyu öldürdüğü Lübnan’ın en yoksul şehri Trablus’ta gerçekleşti.

Fouaz al-Seman, bir gece önce bir protestoda yaralandıktan sonra 28 Nisan’da öldü. 26 yaşındaki kız kardeşi askerlerin onu vurduğunu söylüyor. Fouaz için bir cenaze töreninden sonra protestocular bankalara ateşe verdiler. Gece geç saatlere kadar polislerle ve askerlerle çatıştılar.

Lübnan’daki açlık

Lübnan nüfusunun neredeyse yarısı yoksulluk içinde yaşıyor. Ve birçoğu krizin yükünü kendilerine yüklemeye çalışan hükümete karşı öfkeli. Mart ayında Lübnan hükümeti uluslararası borç ödeyemedi. Lübnan poundunun değeri düşerken, hükümet parasal kısıtlamalar uyguladı, böylece insanlar artık paralarını dolar olarak çekemiyorlar.

Bir protestocu Abdelaziz Sarkousi, “Burada yaşadığımız sorunların birikiminin sonucudur. İnsanların acı çektikleri bir süreç yaşadık, sonra Corona geldi ve devlet yiyecek, su veya başka bir şey organize etmeden bir buçuk ay boyunca evlerine hapsetti. Ve şimdi insanların artık dayanamadıkları noktaya geldik. İnsanlar aç.”

Trablusgarp’ta bir protestocu olan Yehya, “İnsanlar sokaklara çıktılar çünkü işleri yoktu. Çocuklar ebeveynlerinden yiyecek istiyorlar, ancak satın almak için paraları yok.”

Başarılı kitlesel protestolar

Kitle hareketleri hükümete karşı geçen yıl ekim ayında başlamıştı. Hükümet WhatsApp mesajlarına vergi uyguladıktan sonra binlerce kişi sokaklara döküldü. Vergiler, yüksek genç işsizlik ülkede insanları kızdırdı.

Hükümet vergiyi geri çekmek zorunda kaldı. Ancak protestolar, temel siyasi değişim gerektiren bir harekete dönüşmeye devam etti. Birçok protestocu sıradan insanlar acı çekerken kendini zenginleştiren yozlaşmış seçkinlere karşı bir devrim çağrısında bulundu. Hareket, Başbakan Saad Hariri’yi istifaya zorladı. Ancak halefi Riad Salame, hareketin gerektirdiği temel değişikliği temsil etmiyor.

Corona’ya rağmen

Şimdi hareket tekrar sokakta. Bu protestolar eskisinden daha öfkeli ve daha çatışmacı.

Aktivist Bilal Jundi El Cezire haber programında şunları söyledi: “Biz açız. Devrim yolsuzluğa karşıdır. Bütün sorumlular evet diyor, yolsuzluk var, ama ne yaptılar? Hapishanelerde hırsız görmüyoruz. Bunun yerine insanları vuruyorlar.”