Libya’da Sel Felaketi: 10 Bin Kişi Kayıp, Binlerce Ceset Sokaklarda

Libya’nın doğusunda pazar günü Orta Akdeniz’de etkili olan Daniel fırtınasının neden olduğu şiddetli yağışlar sel felaketine yol açtı. Fırtına, Bingazi, Derna, Tobruk ve El-Beyda gibi kentlerde hayatı felç etti.

Derne kentinde barajların çökmesi sonucu binlerce kişi sular altında kaldı. Yetkililer, ölü sayısının 5 bini aştığını, kayıp sayısının ise 10 bine ulaştığını duyurdu. Kurtarma ekipleri, mahsur kalanları arama çalışmalarını sürdürüyor.

Sel felaketi nedeniyle Derne kentinde yollar, binalar ve altyapı hasar gördü. Su seviyesi 3 metreye kadar yükseldi. Cansız bedenler sokaklarda toplandı. Martuba mezarlığına 300 ceset toplu halde gömüldü. Sel suları Bingazi gibi diğer kıyı kentlerini de vurdu.

Daniel fırtınası, Libya’nın doğusundaki en şiddetli yağış olayı olarak kayıtlara geçti. Meteoroloji uzmanları, fırtınanın küresel ısınmanın bir sonucu olarak Akdeniz havzasında oluşan alçak basınç merkezinden kaynaklandığını belirtiyor. Fırtına, Libya’nın yanı sıra Yunanistan, Mısır ve İsrail’i de etkiledi.

Libya’nın doğusunda yaşanan sel felaketi, ülkenin zaten içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizi daha da derinleştirdi. Ülke, 2011 yılında devrilen Muammer Kaddafi sonrasında ikiye bölünmüş durumda. Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) başkent Trablus’ta, General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) ise doğuda Tobruk’ta yönetim kurmuş durumda. Taraflar arasında geçen yıl imzalanan ateşkes anlaşması sonrasında siyasi diyalog süreci başlamıştı. Ancak sel felaketi nedeniyle süreç sekteye uğradı.

Libya’nın doğusundaki sel felaketinin insanî boyutu ise henüz tam olarak bilinmiyor. Yetkililer, ölü ve yaralı sayısının artabileceğini ifade ediyor. Sel mağdurları için gerekli yardım malzemelerinin ulaştırılmasında da güçlükler yaşanıyor. Libya Kızılay Derneği, bölgedeki hastanelerin kapasitesinin dolduğunu ve ilaç sıkıntısı çekildiğini bildirdi.

Libya’nın doğusunda yaşanan sel felaketinin ardından uluslararası toplumun tepkisi de gecikmedi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve Türkiye gibi ülkeler ve kuruluşlar Libya halkına destek mesajları yayınladı. Bazı ülkeler ise bölgeye insani yardım göndermeye hazırlandıklarını duyurdu.

Libya’nın doğusunda pazar günü yaşanan sel felaketi, hem ülkenin hem de bölgenin karşı karşıya olduğu iklim değişikliği sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanlar, bu tür olayların gelecekte daha sık yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Libya halkının ise hem doğal afetlerle hem de siyasi çatışmalarla mücadele etmek zorunda kaldığı bir gerçek.

NHY/ BBC Türkçe, Al Jazeera Türkçe, Anadolu Ajansı