İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “Kent Uzlaşısı” soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 10 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Aralarında Kartal ve Ataşehir belediye başkan yardımcılarının da bulunduğu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Mahkeme, davayı Eylül ayına erteledi.
Siyaset ve Yerel Yönetimler Mercek Altında
Davada yargılanan isimler arasında, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür, Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Bülent Kaygun, Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi Elif Gül, Fatih Belediye Meclis Üyesi Güzin Alpaslan, Tuzla Belediye Meclis Üyesi Hasan Özdemir, Adalar Belediye Meclis Üyesi Nesimi Aday, Şişli Belediye Meclis Üyesi Sinan Gökçe, Beyoğlu Belediye Meclis Üyesi Turabi Şen ve Beyoğlu Belediye Başkan Danışmanı İkbal Polat yer alıyor.
Sanıklar, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Mahkeme salonuna her sanık için üç avukat ve iki yakının alınmasına izin verilirken, duruşma basın mensupları ve diğer izleyiciler için karşı salonda SEGBİS üzerinden aktarıldı.
Sanıklardan Siyasi ve Hukuki Mesajlar
İlk duruşmada savunma yapan Şişli Belediye Meclis Üyesi Sinan Gökçe, kendisinin sanatçı ve eğitimci olduğunu belirterek suçlamaları reddetti. “Hayatım boyunca yaşadığım coğrafyaya ve halkına bağlı bir sanatçı oldum” diyen Gökçe, HDK’nin yasal bir platform olduğunu savundu ve “Kürdistan” ifadesini kullandığı için yargılandığını öne sürdü. Savunmasını, eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i anarak bitirdi.
Fatih Belediye Meclis Üyesi Güzin Alpaslan da HDK’nin yasa dışı bir yapı olarak sunulmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi:
“HDK/PKK/KCK ilişkisini ne kadar zorlarsanız zorlayın, yoktur. Bu bir toplumsal örgütlenmedir. Kurmaca bir iddianame ve zorlama ilişkiler ağıyla karşı karşıyayız. Bu süreçte HDK’yi terörize etmeye çalışanlar bir gün bu mahkemelerde yargılanacak.”
Anneye ‘Neden Kızını Gördün?’ Sorgusu
Duruşmada dikkat çeken bir diğer savunma ise Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi Elif Gül’e aitti. Mahkeme heyeti, PKK’ye katıldığı belirtilen kızıyla olan fotoğrafını neden sakladığını sordu. Gül, dönemin “çözüm süreci” olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:
“Devlet o dönemde ailelerin Irak’a gitmesine izin veriyor, teşvik ediyordu. Ben bir anneyim, kızımı görmek istedim. Bu nedenle iki kez gittim. Fotoğrafı onlar çekti ve bana verdiler. Kızımın hatırası olduğu için sakladım. Kızımla ilgili Sancaktepe Emniyeti’ne şikayette bulundum. Eşim de ‘Kızımı kurtarın’ diyordu. Bana ‘Neden gittin?’ diye sormak, anne duygusunu bilmemek demektir.”
Savcıdan Tutukluluğun Devamı Talebi
Duruşma savcısı, dosyada mevcut delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması ve suçun vasfı gereği tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı Eylül ayına erteledi.
Gözler Eylül Ayındaki Duruşmada
Söz konusu dava, bir yandan yerel yönetimlerde görev yapan siyasetçilerin terör örgütü üyeliğiyle suçlanması nedeniyle kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, diğer yandan HDK gibi yasal platformların kriminalize edilmesi tartışmasını da gündeme taşıdı. Sanıkların avukatları, iddianamenin somut delillerden yoksun olduğunu ve siyasi saiklerle hazırlandığını savunuyor.
Önümüzdeki duruşmalarda, hem savcılığın delil sunumu hem de savunma makamının siyasi ve hukuki argümanları, davanın seyrini belirleyecek ana unsurlar olacak. Dava, demokratik siyasetin kriminalizasyonu ve yerel yönetimlerin hedef alınması iddialarıyla yeni bir tartışmanın merkezine oturmuş durumda.
- Gerçekliğin Durağan Maskesi: Parmenides - 22 Mayıs 2025
- Gazeteci İsmail Arı Hakkında Soruşturma: Gizlilik Kararıyla İfade Dahi Alınmadı - 21 Mayıs 2025
- Giresun’un Yüzde 85’i Maden Sahası: Karadeniz Doğası Vahşi Madenciliğin Kıskacında - 21 Mayıs 2025