Kartlı ödemeler nisanda 544 milyar TL oldu

Nisan ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 119 artarak 544 milyar TL’ye ulaÅŸtı. Bu büyük artışın arkasında neler yatıyor? Bu yazıda, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini inceleyerek kartlı ödemelerin sektör dağılımı, internetten ödeme payı, temassız iÅŸlem oranı ve vergi ödemeleri gibi konularda detaylı bir analiz sunacağız.

Kartlı ödemelerin 422,3 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken, 112,5 milyar TL’sinde banka kartları, 9,4 milyar TL’sinde ise ön ödemeli kartlar kullanıldı. Kredi kartı ile ödemelerde önceki yılın aynı dönemine göre büyüme oranı yüzde 114, banka kartı ile ödemelerde yüzde 145 olurken, ön ödemeli kartlar ile yapılan ödemelerde ise bu oran yüzde 105 olarak gerçekleÅŸti. Kartlı ödemeler ile yapılan iÅŸlemler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttı. 2023 yılı nisan ayında kartlı ödemeler ile yapılan iÅŸlemlerin yüzde 55’i kredi kartları, yüzde 39’u banka kartları ve yüzde 6’sı ön ödemeli kartlar ile gerçekleÅŸtirildi.

Kartlarla yapılan ödemelerin sektör dağılımına baktığımızda, en fazla büyümenin elektronik eşya sektöründe olduğunu görüyoruz. Elektronik eşya sektöründe kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 65 artarak 7,8 milyar TL oldu. Bu sektörü sırasıyla, yapı malzemeleri (yüzde 50 artış ve 4,5 milyar TL), market-gıda (yüzde 42 artış ve 31,7 milyar TL), bireysel emeklilik (yüzde 25 artış ve 1 milyar TL) ve kamu-vergi ödemeleri (yüzde 22 artış ve 5,5 milyar TL) sektörleri takip ediyor.

İnternetten kartlı ödeme tutarı nisan ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artarak 148,6 milyar TL oldu. Geçen yıl nisan ayında yüzde 25,5 olan internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 26,6 seviyesine ulaştı. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin sektörel dağılımına baktığımızda ise en fazla payın market-gıda sektöründe olduğunu görüyoruz. Bu sektörün internetten yapılan kartlı ödeme tutarı içindeki payı yüzde 21 olurken, bunu sırasıyla elektronik eşya (yüzde 15), giyim-ayakkabı (yüzde 13), sağlık (yüzde 10) ve eğitim (yüzde 9) sektörleri izliyor.

Kartlı ödemelerde temassız iÅŸlem payının da giderek arttığını görüyoruz. Nisan ayında kredi kartları ve banka kartları ile yapılan temassız iÅŸlem tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 236 milyar TL oldu. Temassız iÅŸlem tutarı toplam kartlı iÅŸlem tutarı içindeki payını ise geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 64’ten bu yılın nisan ayında yüzde 74’e çıkardı.

Son olarak vergi ödemelerinde de kartların kullanımının yaygınlaÅŸtığını söyleyebiliriz. Nisan ayında Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksitinin de dahil olduÄŸu kamu-vergi ödemelerinde kartlı iÅŸlem tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 5,5 milyar TL oldu. Bu tutarın yaklaşık yüzde 60’ının internetten gerçekleÅŸtirildiÄŸini de belirtelim.

Kısacası nisan ayında kartlı ödemeler hem hacim hem de işlem sayısı olarak büyük bir artış gösterdi. Kartların farklı sektörlerde ve kanallarda kullanımının yaygınlaşması da bu büyümeye katkı sağladı. Kartların sunduğu avantajlar sayesinde tüketicilerin alışveriş deneyimi de daha kolay ve güvenli hale geldi.