NASA’yı şoke eden yeni bulgular, Jüpiter’in devasa fırtınası olan Büyük Kırmızı Leke’nin gizemli davranışlarını ortaya çıkardı. 19. yüzyıldan beri gözlemlenen bu fırtına, dünya büyüklüğünde bir antisiklon fırtınasıdır ve yaklaşık 15 bin kilometre genişliğindedir. Bilim insanları, bu fenomenin en az 300 yıldır var olduğunu düşünüyor ancak davranışları hakkında net bilgilere sahip değiller.
Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen görüntüler, fırtınanın belirli aralıklarla büzüşüp genişlediğini gösteriyor. 2023 Aralık ile Mart arasındaki veriler üzerine yapılan incelemeler, Büyük Kırmızı Leke’nin adeta bir “stres topu” gibi hareket ettiğini ortaya koydu. Araştırmayı yöneten Amy Simon, fırtınanın boyutundaki bu değişimi beklemediklerini belirterek “çok şaşırdık” diyor.
Bilimsel Araştırmalar ve Sonuçlar
Çalışmanın yazarlarından Mike Wong, fırtınanın hızlanıp yavaşlarken etrafındaki rüzgarlı hava akımlarına baskı uyguladığını ifade ediyor. Büyük Kırmızı Leke’deki bu tuhaf büzüşme ve genişlemenin nedenleri henüz bilinmiyor, ancak ekip, bu davranışın fırtınanın boyutunun muhtemelen sabit bir noktaya ulaşacağını düşünüyor. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu ile daha detaylı incelemeler yapmayı planlıyor.
- TBMM’de Kadına Yönelik Şiddet Önergesi Reddedildi - 21 Kasım 2024
- Putin’den Çatışma Açıklaması: Ukrayna’daki Durum Küresel Bir Nitelik Kazandı - 21 Kasım 2024
- Kapıların Ardındaki Hayat: Sibel Saçık’ın Eserine Dair - 21 Kasım 2024