Jüpiter’in Devasa Fırtınası: Büyük Kırmızı Leke’nin Tuhaf Davranışları

NASA’yı ÅŸoke eden yeni bulgular, Jüpiter’in devasa fırtınası olan Büyük Kırmızı Leke’nin gizemli davranışlarını ortaya çıkardı. 19. yüzyıldan beri gözlemlenen bu fırtına, dünya büyüklüğünde bir antisiklon fırtınasıdır ve yaklaşık 15 bin kilometre geniÅŸliÄŸindedir. Bilim insanları, bu fenomenin en az 300 yıldır var olduÄŸunu düşünüyor ancak davranışları hakkında net bilgilere sahip deÄŸiller.

Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen görüntüler, fırtınanın belirli aralıklarla büzüşüp geniÅŸlediÄŸini gösteriyor. 2023 Aralık ile Mart arasındaki veriler üzerine yapılan incelemeler, Büyük Kırmızı Leke’nin adeta bir “stres topu” gibi hareket ettiÄŸini ortaya koydu. AraÅŸtırmayı yöneten Amy Simon, fırtınanın boyutundaki bu deÄŸiÅŸimi beklemediklerini belirterek “çok ÅŸaşırdık” diyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Sonuçlar

Çalışmanın yazarlarından Mike Wong, fırtınanın hızlanıp yavaÅŸlarken etrafındaki rüzgarlı hava akımlarına baskı uyguladığını ifade ediyor. Büyük Kırmızı Leke’deki bu tuhaf büzüşme ve geniÅŸlemenin nedenleri henüz bilinmiyor, ancak ekip, bu davranışın fırtınanın boyutunun muhtemelen sabit bir noktaya ulaÅŸacağını düşünüyor. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu ile daha detaylı incelemeler yapmayı planlıyor.