Ankara’da Kadınlar Şiddete Karşı Ses Yükseltti: “Hiçbir Kadın Öldürülmeyene Dek Mücadelemiz Sürecek”

Ankara’da Genç Feministler Federasyonu’nun çağrısıyla Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddeti, cinsel saldırıları ve cezasızlık politikalarını protesto etti. Basın açıklamasında, AKP’nin yürüttüğü politikaların kadınları ve çocukları kamusal alandan izole ettiğine dikkat çekilirken, bu baskıcı düzen değişene kadar mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Sloganlar

Toplanan kadınlar, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “AKP uyuma, yasayı uygula”, “Yaşayacağız, bütün kadınları yaşatacağız” gibi sloganlarla taleplerini dile getirdi. Siyah giysilerle kadın cinayetlerini protesto eden katılımcılar, “Kadın, Yaşam, Özgürlük”, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Kadına, Çocuğa, Hayvana Dokunma” yazılı dövizler taşıdı.

Genç Feministler: “Faillere Cezasızlık Verilemez”

Genç Feministler Federasyonu Ankara Temsilcisi Sevinç Alim, basın açıklamasını okudu ve şunları söyledi: “Bugün burada katillere, tacizcilere, cezasızlığa ve zorbalığa karşı toplandık. Son bir hafta içinde işlenen kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarını protesto ediyoruz. Kadınlar artık daha fazla suç duyurusunda bulunuyor, 6284 sayılı kanunu soruyor. Kadınlar yaşamak istiyor, peki siz nasıl bu taleplere gözlerinizi ve kulaklarınızı kapatıyorsunuz?”

“İstanbul Sözleşmesi Yaşatır, 6284’ü Uygulatacağız”

Sevinç Alim, kadınların karşı karşıya kaldığı güvenlik açıklarını ve cezasızlık politikalarını eleştirirken, iktidarın 6284 sayılı kanunu tartışmaya açmasını sert şekilde eleştirdi: “2024 yılında şu ana kadar 296 kadın öldürüldü. Hangi gerekçeyle bu kanunu kaldırmayı tartışıyorsunuz? Kadınları korumak yerine aile odaklı politikalarınızla şiddeti normalleştiriyorsunuz. Ancak biz 6284 sayılı kanunu uygulatacağız.”

“Sokak Hayvanlarına Yönelik Şiddet de Bu Düzenin Bir Parçası”Kadın cinayetlerine karşı verdikleri mücadelenin, aynı zamanda sokak hayvanlarına yönelik şiddete karşı da devam edeceğini belirten Alim, AKP’nin politikalarının yalnızca kadınları değil, savunmasız canlıları da hedef aldığını söyledi: “Kadınları nasıl kamusal alandan dışlayıp evlere kapatmaya çalışıyorsanız, sokak hayvanlarını da yaşam alanlarından koparıp öldürüyorsunuz. Bu düzeni değiştireceğiz.”

“Mücadelemiz Büyüyecek, Eşitsiz Düzen Değişene Dek Sürecek”

Genç Feministler, örgütlenmelerinin her şehirde, her kampüste büyüdüğünü ve taleplerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Sevinç Alim’in şu sözleri mücadeleyi özetledi: “Sizin biçtiğiniz makul hayatları reddediyoruz. Kendi hayatlarımız hakkında kendi kararlarımızı özgürce alıyoruz ve bu mücadele hiçbir kadın öldürülmeyene dek sürecek. Mücadelemiz her geçen gün katlanarak büyüyecek.”

Bu basın açıklaması, Türkiye’de kadın hakları mücadelesinin ne kadar güçlü olduğunu ve taleplerin arkasında durulduğunu bir kez daha ortaya koydu. Kadınlar, şiddete, eşitsizliğe ve haksız düzene karşı yılmadan mücadele etmeye devam edeceklerini açıkça ifade etti.

  • NHY / ANKA