İsrail’den Türkiye’deki vatandaşlarına ‘ülkeyi bir an önce terk edin’ uyarısı

İsrail hükümeti, İran’ın İsrail vatandaşlarına yönelik terör saldırısı tehdidi gerekçesiyle Türkiye’ye seyahat uyarısını yineledi

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İran’ın İsraillilere yönelik terör saldırısı düzenleme girişimleri nedeniyle İsrail vatandaşlarına İstanbul’a ve Türkiye’ye seyahat etmemeleri çağrısında bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bulunan İsraillilerden de ülkelerine dönmesini isteyen Lapid, şunları kaydetti:

“Umarız bu uyarı uzun süre geçerli olmaz. Bu dönem turizm sezonu. En kısa sürede güvenliğin sağlanması, İsraillilerin Türkiye’ye gelmesi ve burada keyifli vakit geçirmelerini sağlamak için tüm çabalar ortaya konuyor.”

“Bu terör tehditleri tatil yapan İsraillileri hedef alıyor. Rastgele ama kasıtlı bir şekilde, kaçırmak ya da öldürmek amacıyla İsrail vatandaşlarını seçiyorlar” diyen İsrail Dışişleri Bakanı, “İsraillilere İstanbul’a uçmamaları çağrısında bulunuyoruz. Hayati bir nedeniniz yoksa Türkiye’ye uçmayın. İstanbul’daysanız mümkün olan en kısa sürede İsrail’e dönün” çağrısında bulundu.

İsrail güvenlik güçlerinin “büyük çabasının” son haftalarda “İsraillilerin hayatını kurtardığını” söyleyen Dışişleri Bakanı, Türk hükümetine “İsrail vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için ortaya koyduğu çabadan dolayı” teşekkür etti.

“İran Devrim Muhafızları’ndan ajanlar tutuklandı”

Lapid konu hakkında daha fazla detay vermese de Reuters’a konuşan bir İsrailli yetkili, Türkiye’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı olduğundan şüphelenilen birkaç “ajanı” tutukladığını söyledi.

İsrail 30 Mayıs’ta da İran’ın tatil yapan İsraillileri öldürme ya da kaçırma girişimleri tehdidi nedeniyle Türkiye’ye seyahat edilmemesi yönünde tavsiyede bulunmuştu.

İran’ı da uyaran Lapid, “Buradan İranlılara da bir mesaj iletmek istiyorum. Her kim İsraillilere zarar verirse bu yanına kar kalmayacaktır. Nerede olurlarsa olsunlar İsrail’in uzun kolu onları yakalayacaktır” dedi.

Tahran, 22 Mayıs’ta motosikletli iki kişi tarafından arabasının direksiyonunda vurularak öldürülen İran Devrim Muhafızları’ndan albayı Hasan Seyid Hodai’nin ölümünden sorumlu tuttuğu İsrail’e misilleme yapma sözü vermişti.

İsrail, suikast suçlamalarına karşı standart politikası olan sorumluluğu ne doğruladı ne de reddetti. İsrail, Hodayi’yi dünya çapındaki vatandaşlarına karşı saldırı planlamakla suçladı.