İsrail Meclisi, yargı reformu adı altında Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlayan ve hükümetin yargı atamalarına müdahale etmesine olanak tanıyan tartışmalı bir tasarıyı ilk oylamada kabul etti. Bu karar, ülke genelinde binlerce kişinin sokağa çıkmasına ve polisle çatışmasına neden oldu.
Tasarının kabul edilmesinin ardından, Tel Aviv, Kudüs, Hayfa, Petah Tikva, Ramat Gan, Birussebi gibi şehirlerde protestolar düzenleyen göstericiler, İsrail bayrakları taşıyarak hükümeti istifaya çağırdı. Bazı göstericiler, Tel Aviv ile Kudüs arasındaki ana otoyolu trafiğe kapattı. Polis, tazyikli su ve coplarla müdahale etti.
İsrail’in en büyük işçi sendikası Histadrut’un genel merkezi önünde de yüzlerce kişi toplandı. Göstericiler, sendikadan “genel grev ilan etmesini” talep etti. Protestocular, yaptıkları açıklamada, “Hükümetin darbesine karşı çıkan İsrail vatandaşları olarak, Histadrut’u demokrasiye verilen bu zararı durdurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu zarar, kısa sürede İsrail’deki işçilerin haklarını da tehdit edecektir.” dedi.
Yargı reformu tasarısı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Yamina Partisi’nin lideri Naftali Bennett tarafından ocak ayında duyurulmuştu. Tasarıya göre, Yüksek Mahkeme’nin hükümet kararlarını iptal etme yetkisi sınırlandırılacak ve yargı atamalarında hükümete daha fazla söz hakkı verilecek. Tasarının Mecliste üç oylamadan geçmesi gerekiyor.
- Talihsiz Anjel Hala ve Edirne Kuşatması Günleri - 29 Ocak 2025
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024