İş bırakan eğitim emekçileri taleplerini açıkladı

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve diğer sorunlara karşı iş bırakan eğitim emekçileri, bakanlığın somut bir adım atmadığını belirterek, açıkladıkları taleplerinin karşılanmasını istedi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın da (Eğitim Sen) aralarında olduğu 14 sendika, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesi talebiyle birçok kentte iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Ankara Ulus Meydanı’nda da bir araya gelen eğitim emekçileri, 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları sınavının da iptal edilmesini talep etti. İş bırakma eyleminde olan eğitim emekçilerine, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, KESK Eş Genel Başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi destek verdi.

Eylemde “Mesleğimizin onuru öğrencilerimizin geleceği için iş bıraktık” pankartı açan emekçiler, “Eşit işe eşit ücret”, “İş emek özgürlük”, “Bölemezsin de gidemezsin” sloganları attı.

Ayrımcılığı derinleştiren kanun

14 Sendika adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen Ankara 3 No’lu Şubesi Başkanı Cemal Erdoğan, ÖMK’nin hiçbir sorunu çözmediğini belirterek, “Öğretmenlik Meslek Kanunu diye çıkarılan, öğretmenin hiçbir sorununu çözmeyen, yeni sorunlar üreten bir dayatmayla karşı karşıyayız. Bu kanun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir kanundur. Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen MEB ısrarla somut bir adım atmamaktadır. Öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok sayan, kariyer basamakları uygulamasının öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürmesine karşı, hiçbir eğitim emekçisinin, eğitim alanında örgütlü hiçbir sendikanın sessiz ve tepkisiz kalması beklenemez” dedi.

Erdoğan, öğretmenlerin sorunlarının iyileştirilmesine dair talepleri şöyle sıraladı:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile- çocuk yardım tutarlarının iyileştirilmesi,

  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

  • 3600 ek gösterge tüm eğitim emekçilerine verilmesi,

  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”