Ä°ngiltere’de Tanrıya ve Dine olan ilgi azalıyor

Ä°ngiltere’de tanrıya inanma oranı son yıllarda düşüş gösteriyor. King’s College London Politika Enstitüsü’nün yaptığı bir araÅŸtırmaya göre, Ä°ngilizlerin yüzde 48’i tanrıya inanmıyor. Bu oran 1981’de yüzde 75 idi. Tanrıya inanma oranının en düşük olduÄŸu grup ise Z kuÅŸağı. Z kuÅŸağının yalnızca yüzde 37’si tanrıya inandığını belirtiyor.

AraÅŸtırma ayrıca Ä°ngilizlerin cennet ve cehennem gibi kavramlara da inanmadığını ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 55’i cennete, yüzde 69’u ise cehenneme inanmadığını söylüyor. Ölümden sonra yaÅŸam konusunda da Ä°ngilizlerin yüzde 49’u öldükten sonra yeniden dirilecekleri bir gün olduÄŸuna inanmıyor.

Ä°ngilizlerin dini kimlikleri de deÄŸiÅŸiyor. Ankete katılanların yüzde 33’ü kendisini dindar, yüzde 46’sı inanan ancak dindar olmayan, yüzde 21’i ise ateist olarak tanımlıyor. Dindarlık oranının 1981’de yüzde 57 olduÄŸu ülkede, Z kuÅŸağının sadece yüzde 27’si kendisini dindar olarak görüyor. Z kuÅŸağının yüzde 31’i ise ateist.

Ä°ngilizlerin baÅŸka dinlere karşı tutumu ise daha olumlu. Katılımcıların yüzde 82’si baÅŸka dini inançlara sahip insanlara güvendiÄŸini ifade ediyor. Ä°ngilizlerin yüzde 12’si yalnızca kendi dininin hak din olduÄŸunu düşünürken, yüzde 4’ü dini otoritelerin yasalara iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerinin önemli olduÄŸunu belirtiyor.

Ä°badet etme ve ibadethanelere gitme alışkanlıkları da azalan Ä°ngilizlerin yüzde 67’si hiç ya da neredeyse hiç ibadethaneye gitmediÄŸini söylüyor. Yüzde 16’sı günlük olarak ibadet ederken, yüzde 63’ü ise neredeyse hiç ibadet yapmadığını kaydediyor.

Raporda ayrıca Ä°ngiltere’nin diÄŸer ülkelerle karşılaÅŸtırılması da yer alıyor. Buna göre Ä°ngiltere’deki tanrı inancının Çin, Ä°sveç, Japonya, Güney Kore ve Norveç’ten daha fazla olduÄŸu görülüyor. Cennete inanma oranının ise ABD’den daha düşük olduÄŸu belirtiliyor. Dini kurumlara güvenme oranının ise Japonya’dan daha fazla, Endonezya’dan ise daha az olduÄŸu kaydediliyor.

AraÅŸtırma sonuçları, Ä°ngiltere’nin giderek sekülerleÅŸen bir toplum olduÄŸunu gösteriyor. Tanrıya ve dine olan ilginin azalması, kültürel ve sosyal deÄŸiÅŸimlerin bir sonucu olarak görülüyor. Ancak Ä°ngilizlerin baÅŸka dinlere karşı hoÅŸgörülü ve saygılı olması, ülkedeki çoÄŸulculuk ve demokrasi kültürünün devam ettiÄŸine iÅŸaret ediyor.