Uluslararası Para Fonu (IMF), yapay zekanın küresel istihdama olası etkilerine yönelik bir rapor yayımladı. Raporda, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyebileceÄŸi ve bu eÄŸilimin ülkeler arası gelir eÅŸitsizliÄŸini daha da kötüleÅŸtirebileceÄŸi uyarısında bulunuldu.
Raporda, yapay zekanın, ekonomiler ve toplumlara etkisini öngörmenin kolay olmadığına işaret edildi. Ancak, özellikle istihdam piyasasında üretkenliği artırmayı vaat eden yapay zekanın bazı işlerde ise insanların yerini alabileceği kaydedildi.
Rapora göre, yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40’ını etkileyeceÄŸi vurgulandı. Bu, yaklaşık 1,2 milyar iÅŸi kapsayacak anlamına geliyor. Etkilenen iÅŸler arasında, üretim, hizmetler ve idari iÅŸler yer alıyor.
Raporda, yapay zekanın etkisinin ülkeler arasında farklılık göstereceği belirtildi. Gelişmiş ekonomiler, yapay zekanın avantajlarından daha fazla faydalanma potansiyeline sahipken, gelişmekte olan ekonomiler daha fazla zorluk yaşayabilir.
Yapay zekanın, ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebileceği uyarısına yer verilen raporda, orta seviye çalışanları etkileyen önceki otomasyon dalgalarının aksine, yapay zekanın yarattığı işten çıkarılma risklerinin yüksek ücretli çalışanları da kapsadığı vurgulandı.
IMF BaÅŸkanı Kristalina Georgieva, konuya iliÅŸkin kaleme aldığı makalede, yapay zekanın istihdam piyasasında yaratabileceÄŸi tehlikeye iÅŸaret etti. Georgieva, “ÇoÄŸu senaryoda yapay zeka genel eÅŸitsizliÄŸi daha da kötüleÅŸtirecek. Bu, teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için politika yapıcıların erken davranarak ele alması gereken rahatsız edici bir eÄŸilimdir.” deÄŸerlendirmesini yaptı.
Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal tedbirler almasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Georgieva, “Böylelikle, geçim kaynaklarını koruyarak ve eÅŸitsizliÄŸi azaltarak yapay zeka geçiÅŸini daha kapsayıcı hale getirebiliriz.” ifadesini kullandı.