İhraç Edilen Kadınların Hayat Mücadelesi

Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen on binlerce kamu çalışanı arasında, Diyarbakır’da da çok sayıda kadın da var. Özel sektörde çalışma imkanı bulamayan kadınlar, kendi işlerini kurarak hayata tutunmaya çalışıyor.

Olağanüstü Hal ve ardından Kanun Hükmünde kararnameler… Bir yandan on binlerce kişi işi kaybetti, bir yandan yeni yeni iş yerleri açıldı. Diyarbakır’da da son aylarda değişik sektörlerde onlarca işyeri açıldı. İşyerlerinin çoğunluğu yiyecek ve hizmet sektöründe. Açanlar KHK ile ihraç edilenler. Çoğunluğu ise kadınlar. Hem KHK’lar hem de belediyelere atanan kayyumların aldığı kararlar, en çok kadınları etkiledi. İşsiz kalan kadınlar çareyi kendi işlerini kurmakta buldu. Meral Tekin de bunlardan biri.

Kayapınar İlçe Belediyesinde 8 yıl Kadın Politikaları Müdürü olarak çalışan Tekin, KHK ile ihraç edildi. Uzun süre işsiz kalan Tekin, kafe açarak kendi işinde çalışmaya başladı. Artık günün büyük bölümünü kafesinde çalışarak geçiriyor. Tekin, var olabilme mücadelesi verdiklerini belirterek, “Bir sabah uyandığımızda KHK ile işten atıldığımızı öğrendik, belediye ile tümden ilişkimiz kesildi. Ondan sonra da mücadelemiz devam etmeliydi. Nihayetinde hala kadınlar baskı altında, hala kadınlar öldürülüyorlar. Biz bu mücadeleden asla geri adım atmayacağız. Kadın için şiddetsiz yaşam hedefleniyoruz. Toplumda var olabilmek için çalışmalarımıza devam etmeye çalışıyoruz. Burayı açtık” dedi.

Eski mesai arkadaşları da Tekin’i yalnız bırakmıyor. Arkadaşları, mesaiden arta kalan zamanlarını Tekin’in kafesinde geçirerek destek olmaya çalışıyor.

Kentte yeni açılan yerlerden biri de meze dükkanı. Görevlerinden ihraç edilen TÜİK Memuru Serap Kılıç ile Sağlık Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Selma Atabey tarafından açıldı. İki arkadaş sabahın erken saatlerinde dükkana gelerek soğuk meze yapmaya başlıyor. İki kadın kendi elleriyle yaptıkları mezeleri, öğle saatlerinde satmaya başlıyor.

8 yıllık memur olan Serap Kılıç, Diyarbakır’a atandıktan sonra ihraç edildi. Sol görüşlü bir sendikaya üye olduğu için ihraç edildiğini söyleyen Kılıç, özel sektörde iş bulamayınca kendi işini kurmaya karar vermiş. Kılıç, “Biz işsiz kaldıktan sonra KHK ile terörist ilan edildik. Diplomalarımız engellendi, işe girmemiz çok zorlaştı. Çünkü bir iş başvurusu yaptığınızda önünüze ‘KHK ile işten atılmıştır, terör örgütleriyle bağlantılıdır’ ekranı çıkıyor. Özel sektörde iş bulmamız zordu. Biz de kendi işlerimizi yapalım, kendimize alan açalım diye düşündük, arayışa girdik. Yapılabilecek en makul şey, bir şey üretip satmaktı. Biz de gıda işine yöneldik. Birçok arkadaşımız gıda işine girdi. Küçük lokanta, kahvehane açan var. Daha çok hizmet sektörüne giriş oldu” diye konuştu.

Dükkan küçük olmasına rağmen öğle saatlerinde müşterisi çok oluyor. İki kadının arkadaşları, destek olmak için, buradan alışveriş yapıyor.Kadınlar, KHK ile atılan ve iş kuranlara tüm kesimlerin destek olması çağrısı yaptı.