İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından düzenlenen “Ortadan Başlamak” isimli sergi, hem saldırılara hem de soruşturmaya maruz kaldı. Sergide LGBTİ+ bireylerin de eserleri yer alıyordu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sergiye yönelik saldırı ve soruşturmayı “kepazelik” ve “utanç verici” olarak nitelendirdi.
Sergi, 23 Haziran’da Feshane’de açıldı. 19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserinin yer aldığı sergi, Türkiye’nin en büyük çağdaş sanat etkinliği olarak tanıtıldı. Serginin amacı, pandemi sonrası yeni bir başlangıç yapmak ve sanatın iyileştirici gücünü ortaya koymaktı.
Ancak sergi, bazı kesimlerin hedefi haline geldi. Yesevi Alperenler Teşkilatı Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Mican, 24 Temmuz’da suç duyurusunda bulunduktan sonra Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Mican, sergide eşcinsellik içeren tablolarla LGBTİ+ propagandası yapıldığını öne sürerek, “Dini değerlere hakaret, aşağılama ve kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu ve serginin kapatılmasını talep ettiğini söyledi.
Mican’ın açıklamasından bir gün sonra, 25 Temmuz’da sergiye saldırı düzenlendi. Saldırıda bazı eserler zarar gördü. Saldırının ardından İBB Kültür Daire Başkanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sanata yönelik bu saldırının faillerinin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesini bekliyoruz” denildi.
Sergiye yönelik saldırının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da harekete geçti. Başsavcılık, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama” suçundan soruşturma başlattığını duyurdu. Soruşturma kapsamında İBB Kültür A.Ş’den bir yetkilinin ifadesi alındı. Yetkilinin, sergiyle alakalı bir sorumluluğu olmadığını belirtmesi üzerine savcılık, İBB Genel Sekreterliği’ne söz konusu serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişilerin tespit edilmesi için yazı gönderdi.
Sergiye yönelik saldırı ve soruşturma karşısında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da tepki gösterdi. İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Feshane’deki ‘Ortadan Başlamak’ isimli sergimize yönelik saldırının ardından şimdi de savcılık tarafından soruşturma başlatılması tam bir kepazeliktir! Bu utanç verici girişimi şiddetle kınıyorum. Sanatın ve sanatçının yanındayız” dedi.
Sergi, 5 Eylül’de sona erdi. Sergiyi 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği belirtildi. Serginin küratörlerinden Özge Ersoy, serginin kapatılmasına rağmen sanatın devam edeceğini söyledi. Ersoy, “Sanat, toplumsal değişim için bir araçtır. Sanat, bizi bir araya getirir, bizi düşündürür, bizi hissettirir. Sanat, bize yeni başlangıçlar sunar” dedi.
- NHY/ Gazete Duvar, Bir Gün
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024