Türkiye, Temmuz’da OECD’nin Enflasyon Ortalamasını Yükseltti

ÇoÄŸu OECD ülkesinde Temmuz ayında yaÅŸanan düşüşe raÄŸmen manÅŸet enflasyon Temmuz 2023’te hafif bir artışla yüzde 5,9’a yükseldi

Yapılan açıklamaya göre, OECD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) ile ölçülen yıllık enflasyon, Haziran ayındaki yüzde 5,7’nin ardından Temmuz 2023’te yüzde 5,9’a yükselerek Ekim 2022’den bu yana ilk kez artış gösterdi.

Açıklamada, “Bu artış temel olarak Türkiye’deki enflasyondaki keskin yükseliÅŸten kaynaklanmıştır. Türkiye hariç tutulduÄŸunda, OECD enflasyonunun Temmuz ayında genel olarak istikrarlı olduÄŸu tahmin edilmektedir. Enflasyonda 38 OECD ülkesinin 26’sında düşüş kaydedilmiÅŸ, bunlardan 17’sinde 0,5 puanın üzerinde düşüş yaÅŸanmıştır” denildi.

OECD’de enerji enflasyonu Haziran ayındaki eksi yüzde 9,6’nın ardından eksi yüzde 7,5 ile negatif kaldı. Yıllık bazda 30 OECD ülkesinde negatif seyrederken, 22 ülkede bir önceki aya göre geriledi.

Gıda enflasyonu bir önceki ayla aynı hızda düşmeye devam ederek Haziran ayındaki yüzde 10,1’in ardından Temmuz ayında yüzde 9,2 ile Åžubat 2022’den bu yana en düşük seviyesine ulaÅŸtı.

Gıda ve enerji hariç enflasyon (çekirdek enflasyon) Haziran ayındaki yüzde 6,6 seviyesinden hafif bir artışla yüzde 6,7’ye yükseldı.

G7 ülkeleri

G7’de yıllık enflasyon Temmuz ayında yüzde 3,9 ile sabit kaldı. En büyük düşüş enerji enflasyonunun keskin bir ÅŸekilde düştüğü Ä°ngiltere’de gözlendi. Ancak, Ä°ngiltere’deki enflasyon oranı hala G7 ülkeleri arasındaki en yüksek oranı.

ManÅŸet enflasyon Ä°talya, Fransa ve Almanya’da da geriledi. Buna karşın, manÅŸet enflasyon Kanada ve Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde artmış, ancak manÅŸet enflasyon oranları OECD ortalamasının 2,5 puandan fazla altında kaldı. Japonya’da manÅŸet enflasyon sabit seyir gösterdi. Gıda ve enerji dışı kalemler Temmuz ayında tüm G7 ülkelerinde manÅŸet enflasyona en büyük katkıyı yapan kalemler olmaya devam etti.

Avro bölgesi 

Avro bölgesinde, UyumlaÅŸtırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi (HICP) ile ölçülen yıllık enflasyon, önceki iki aya kıyasla daha yavaÅŸ bir hızda da olsa düşmeye devam etmiÅŸ ve Haziran ayındaki yüzde 5,5’in ardından Temmuz 2023’te yüzde 5,3’e ulaÅŸtı.

AÄŸustos 2023’te, Eurostat’ın flaÅŸ tahminine göre, Euro bölgesinde enflasyonun istikrarlı olduÄŸu tahmin ediliyor. Bu durum üye ülkeler arasındaki deÄŸiÅŸkenliÄŸi maskeliyor.

Fransa’da HICP enflasyonunun Temmuz ayındaki yüzde 5,1’in ardından enerji enflasyonundaki keskin artışla yüzde 5,7’ye yükseldiÄŸi tahmin edilirken, manÅŸet enflasyon tahminleri Almanya’da genel olarak sabit kalmış ve Ä°talya’da düşüş gösterdi. Avro bölgesinde enerji deflasyonunun AÄŸustos ayında Temmuz ayına kıyasla daha az belirgin olduÄŸu ve çekirdek enflasyonun Temmuz ayındaki yüzde 5,5’in ardından yüzde 5,3’e gerilediÄŸi tahmin ediliyor.

G20 ülkeleri

G20’de yıllık enflasyon Haziran ayındaki yüzde 5,5 seviyesinden Temmuz 2023’te yüzde 5,8’e yükseldi.

Enflasyon Hindistan’da üst üste ikinci ay, Brezilya’da ise bir yıldır devam eden düşüşün ardından artış gösterdi. Buna karşılık, toplam enflasyonun Åžubat 2021’den bu yana ilk kez negatif olduÄŸu Arjantin, Güney Afrika, Suudi Arabistan, Endonezya ve Çin’de manÅŸet enflasyon geriledi (Ajans Bizim)