Çorum’da Hititlerin yemek kültürünü aydınlatan arkeolojik kazılar devam ediyor Çorum’un Ortaköy ilçesinde yer alan Şapinuva Ören Yeri, Hititlerin önemli idari merkezlerinden biri olarak biliniyor. Hem siyasi hem de coğrafi konumu nedeniyle stratejik bir noktada yer alan şehir, önemli bir askeri ve dini merkez olarak da öne çıkıyor.
Şapinuva ile ilgili olarak Tokat Maşat Höyük kazılarında ele geçen büyük krala ait bir mektupta, buranın Hitit kraliyet ailesinin ikamet ettiği ve ordu komutanlığının bulunduğu bir yer olduğu belirtiliyor. Şapinuva’da yapılan kazılarda binlerce yıllık hayvan kemikleri, çivi yazılı tabletler, dini ve askeri metinler gibi önemli buluntular ortaya çıkarılıyor. Bu buluntular, Hititlerin beslenme alışkanlıkları, dini inançları, siyasi ilişkileri ve kültürel yaşamı hakkında yeni bilgiler sunuyor.
Hitit Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğiyle yürütülen kazılarda, binlerce yıllık hayvan kemikleri inceleniyor. Kazı başkanı Önder İpek, kemiklerin zooarkeoloji adı verilen bir branşta uzmanlaşmış kişiler tarafından değerlendirildiğini söylüyor. İpek, kemiklerin hangi hayvanlara ait olduğunu ve bunların Hititler tarafından nasıl tüketildiğini belirlediklerini ifade ediyor. İpek, ayrıca kemiklerle ilgili tespitlerinin, bölgeden çıkarılan binlerce kil tabletteki yazılı kaynaklarla da örtüştüğünü kaydediyor.
Kazı ekibinde yer alan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi doktora öğrencisi Pınar Perçin Gerçek ise yaklaşık 9 bin hayvan kemiği üzerinde çalıştığını ve bu konuda bir makale yayımladığını belirtiyor.
Gerçek, kemiklerden koyun, keçi, sığır, kızıl geyik, tavşan, kuş ve kaplumbağa gibi hayvanların Hititlerin beslenmesinde önemli bir rol oynadığını anlatıyor. Gerçek, ayrıca domuz ve köpeğin ise dini ritüellerde kullanıldığını ve yazılı kaynaklarda da bunun yasaklandığını ifade ediyor. Gerçek, kazılarda bulunan hayvan kemiklerinin Hititlerin yemek kültürüne ışık tuttuğunu sözlerine ekledi.
Şapinuva Ören Yeri’nde yapılan kazılarda ayrıca Hititçe, Hattice, Hurrice ve Akadça yazılmış dini, askeri, fal metinleri gibi çeşitli tabletler de bulunuyor. Kazılarda çıkarılan tablet ve fragmanların sayısı 4 bin’e ulaşıyor. Bu tabletlerden bazıları Orta Hitit dönemine ait olup Taşmişarri- Taduhepa kraliyet ailesinin bu topraklarda hüküm sürdüğünü gösteriyor. Bu kraliyet ailesinden Taduhepa ise III. Tuthaliya’nın ölümünden sonra Kral I. Şupiluliuma ile birlikte ülkeyi yöneten kraliçe olarak tarihe geçiyor.
Şapinuva Ören Yeri’nde bugüne kadar iki ayrı bölgede kazı çalışmaları yürütülüyor. Bu bölgeler Ağılönü bölgesi ve Tepelerarası bölgesi olarak adlandırılıyor. Ağılönü bölgesinde iki Fırtına Tanrısı adına ayrı ayrı yapılmış olan iki tapınak, kraliçe sarayı, ordu komutanlığı ve belediye teşkilatı gibi önemli kurumlar bulunuyor. Tepelerarası bölgesinde ise daha çok evler, depolar, işlikler ve mezarlar ortaya çıkarılıyor.
NHY/ AA
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024