Hazırlıklı Olma Zamanı

Herkes Covid-19 salgını bitti gibi davranıyor. Ama bitmedi. En başlarda bizleri ölesiye korkutan varyantları gün yüzüne çıkmayı sürdürüyor. Sürdürecek de.

Ä°ngiltere’den gelen haberlerden, Covid-19’un Omicron varyantının alt türevi olan Eris’in (EG.5.1) ülke genelinde yayıldığı anlaşılıyor. Ãœlkenin SaÄŸlık GüvenliÄŸi Ajansı’na göre, yeni varyant Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini oluÅŸturuyor. Eris, yüzde 39,4 oranıyla vakaların yaklaşık yarısını oluÅŸturan Arcturus’tan sonra Ä°ngiltere’de en yaygın ikinci varyant olmuÅŸ durumda.

Ãœlkede vaka sayıları artarken uzmanlar, bu artışın, Barbie ve Oppenheimer filmlerinin 21 Temmuz’da vizyona girmesinin ardından milyonlarca kiÅŸinin sinemaya akın etmesiyle baÄŸlantılı olabileceÄŸini belirtiyor.

Covid, hayatımıza bir kere girdi. Bundan sonra çıkmayacak. Mevsimlik bir hastalığa dönüşüyor olması en büyük teselli. Şimdilik…
Neden ÅŸimdilik diyoruz? Tabii ki bir sebebi var.

Artık hepimiz biliyoruz. Dünyanın iklimi olağanüstü bir hızla (Kuzey Kutbu gibi daha soğuk bölgelerde dört kata kadar daha hızlı) ısınıyor. Buzullar eriyor ve bunun okyanus akıntılarını değiştirdiğini ve iklim üzerinde yıkıcı etkiler yarattığını hem bu köşede hem de bu konuyu dert edinmiş yazarların yazılarında defalarca okudunuz. Ancak, burada değinmek istediğimiz konu bu değil…

Tahminler, her yıl buz erimesi sebebiyle dört sekstilyon (4.000.000.000.000.000.000.000, saymak için zahmet etmeyin tam 21 adet sıfır var) mikroorganizmanın salınmasının beklenebileceğini gösteriyor. Bu, evrendeki tahmini yıldız sayısıyla hemen hemen aynı. Diğer bir ifadeyle donmuş patojenler uyanıyor ve bilim insanları bu durumun önemli bir risk kaynağı olduğu inancında.

Biraz daha açık söyleyelim. Önümüzdeki yıllarda, daha önce karşılaşmadığımız türde mikroplarla karşılaşacağız ve bunlar da bambaşka salgınlara sebep olabilir.
Peki neler yapılabilir? Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini azaltabilecek yöndeki aksiyonlara artık deÄŸinmeyeceÄŸiz. Orada tren kaçtı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taals bu hususu teyit ederek, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin olumsuz etkilerinin en az 2060’a kadar süreceÄŸini belirtiyor.

Yapılabilecek şey, hazır olmak.
Devletlerin riskleri etkin yönetebileceği yapıları kurması.

Şirketlerin de kendilerine özel riskleri yönetecek birimleri organizasyonlarına dahil etmesi. Hatta, bu organizasyonlara yer yer devlete destek verecek yetkinlikleri kazandırmaları.

Salgın risklerden sadece birisi. Kapımızda bekleyen riskler çok sayıda ve büyük boyutlu.
Zaman hazırlıklı olma zamanı.
Bir sonraki yazıda görüşene kadar, sağlıcakla kalın.

Özgün ÇINAR
Latest posts by Özgün ÇINAR (see all)