Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, hava kirliliÄŸi her yıl 7 milyon kiÅŸinin ölümüne neden oluyor. Hava kirliliÄŸi, kalp hastalıkları, akciÄŸer kanseri, kronik solunum yolu hastalıkları ve inme gibi ciddi saÄŸlık sorunlarına yol açıyor. DSÖ, hava kirliliÄŸinin “tütünden bile tehlikeli” olduÄŸunu belirtiyor.
Hava kirliliÄŸi, geliÅŸmekte olan ülkelerde daha büyük bir sorun haline geliyor. DSÖ’nün 2018 yılında yayınladığı rapora göre, dünyanın en kirli havasına sahip 10 ÅŸehrin 9’u Hindistan’da bulunuyor. Çin, Pakistan, BangladeÅŸ ve Nijerya gibi ülkeler de hava kirliliÄŸi ile mücadele ediyor.
Türkiye’de de durum pek iç açıcı deÄŸil. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı Kara Rapor 2021’e göre, Türkiye’nin bazı illerinde yıllardır çözülemeyen ciddi hava kirliliÄŸi sorunları yaÅŸanıyor. Rapora göre, 2020 yılında Türkiye’deki illerin yarısında, yani 42 ÅŸehirde kanserojen olan ince partikül (PM2.5) seviyesi yeterli düzeyde ölçülmedi. Ayrıca, sadece 2 ilde (Bitlis ve Hakkari) DSÖ’nün önerdiÄŸi kılavuz deÄŸerlerin altında temiz hava solundu.
Hava kirliliğinin en önemli kaynakları arasında fosil yakıtların kullanımı, sanayi faaliyetleri, ulaşım sektörü, tarım ve orman yangınları sayılabilir. Hava kirliliğini azaltmak için yenilenebilir enerjiye geçiş, enerji verimliliği, toplu taşıma ve bisiklet kullanımının teşviki, yeşil alanların artırılması ve çevre dostu teknolojilerin desteklenmesi gibi önlemler alınması gerekiyor.
Hava kirliliği hem insan sağlığı hem de iklim değişikliği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Temiz hava soluyabilmek için hem bireysel hem de toplumsal olarak sorumluluk almak ve harekete geçmek zorundayız. Temiz hava bir hak, kirli hava bir suçtur.
- NHY
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024