10 Ekim Katliamı Davasında Mahkeme Heyeti Değiştirildi

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda 103 kişinin hayatını kaybettiği ve 391 kişinin yaralandığı katliamla ilgili davanın görülmesine devam edildi. Ancak davanın avukatları, mahkeme heyetinin bir kez daha değiştirildiğini ve bunun adalet arayışına engel olduğunu belirtti.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Erman Ekici ile katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları katıldı. Duruşmada, mahkeme başkanının değiştiği ve yeni başkanın dosyayı incelemediği ortaya çıktı. Bunun üzerine avukatlar, heyet değişikliğinin dava dosyasının sürüncemede kalmasına ve katliamın aydınlatılmasına engel olduğunu söyledi.

Avukatlar, dosyada yer alan delillerin incelenmediğini, gerçek faillerin gizlendiğini ve sorumluların yargılanmadığını iddia etti. Avukatlar, katliamın planlayıcısı olan IŞİD emiri Halil İbrahim Durgun’un ihbar edilmesine rağmen gözaltına alınmadığını, katliamdan bir gün önce kimlik bilgileri tespit edilen canlı bombaların yakalanmadığını, katliamla bağlantılı olduğu belirlenen IŞİD militanlarının dosyasının kısıtlılık kararıyla gizlendiğini ve kamu görevlilerinin ihmallerinin ortaya çıkaran mülkiye müfettişleri raporunun kendilerine verilmediğini belirtti.

Avukatlar, “8 yıldır ısrarla soruyoruz: Neyi gizliyorsunuz, kimi koruyorsunuz? Biz bitti demeden bitmez. Katilleri biliyoruz, aklatmayacağız” dedi. Avukatlar, 8 Eylül Çarşamba günü görülecek olan ana davaya katılım çağrısı yaptı.

10 Ekim Ankara Gar Katliamı Davası’nda, ana davada 19 sanık hakkında karar verilmişti. Mahkeme, sanıklardan Erman Ekici’yi “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Diğer sanıklar ise “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 6 ila 13 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edilmişti. Firari 16 sanık hakkındaki dosya ise ayrılmıştı.

  • NHY/ Cumhuriyet, Gazete Duvar, ANKA