Güvenli olmayan gıdaların sağlığa ve ekonomiye zararı

Her gün 1,6 milyon kişi güvenli olmayan gıdaları yemekten hastalanıyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde her gün yaklaşık 1,6 milyon kişinin güvenli olmayan gıdaları yediği için hastalandığını belirtti.

Güvenli olmayan gıdalar, insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bakteri, virüs, parazit, mantar, kimyasal madde ve ağır metal gibi zararlı maddeler içeren gıdalar, çeşitli hastalıklara ve ölümlere neden olabiliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), güvenli olmayan gıdaların yol açtığı sağlık sorunlarının boyutunu ortaya koydu. FAO Cenevre Direktörü Dominique Burgeon, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Burgeon, dünya genelinde her gün yaklaşık 1,6 milyon insanın güvenli olmayan gıdaları yediği için hastalandığını söyledi. Bu insanların yüzde 40’ının çocuklar olduğunu belirten Burgeon, 5 yaş altı 340 çocuğun kontamine gıda yemesi sonucu yaşamını yitirdiğini tespit ettiklerini aktardı.

Burgeon, kontaminasyonun bakteri, virüs ve kimyasallar gibi farklı kaynaklardan gelebileceğini dile getirdi. Güvenli olmayan gıdaların sadece sağlık değil, ekonomik ve sosyal açıdan da zarar verdiğini vurgulayan Burgeon, bu durumun özellikle gelişmekte olan ülkelerde tarım sektörünü ve ticareti olumsuz etkilediğini kaydetti.

Burgeon, güvenli beslenme ve sağlıklı gıdaya erişimin temel insan hakkı olduğunun altını çizdi. FAO olarak gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratmak ve kapasite geliştirmek için çalıştıklarını ifade eden Burgeon, uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Burgeon, 7 Haziran’da kutlanacak olan Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün bu yılki temasının “Güvenli gıda herkesin hakkı” olduğunu hatırlattı. Bu vesileyle tüm paydaşları güvenli gıda üretimi ve tüketimi için sorumluluk almaya çağıran Burgeon, “Güvenli gıda sağlıklı bir gelecek için şarttır.” dedi.