Güney Asya aşırı ısınacak: 1.5 milyar insanın yaşamı tehlikede!

Science Advances dergisinde yayınlanan bir araştırmada, 21. yüzyılın sonlarında Pakistan, Nepal, Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da iklim değişikliğinin çok şiddetli seyredebileceği, bu sebeple de sıcaklık ve nem oranının insanların dayanabileceğinden çok daha yüksek bir seviyelere çıkabileceği belirtiliyor. Böyle bir durum, bölgede yaşayan 1.5 milyar insan için ölüm fermanı anlamına geliyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) inşaat ve çevre mühendisi Elfatih Eltahir, bu bölgede yaşayan yoksul insanların çoğunun tarımla geçindiğini, bu nedenle sürekli olarak açık havada çalıştığını ve doğal sıcaklıklara maruz kaldıklarını söylüyor.

Eltahir, bu üç unsura —aşırı sıcaklıklar, yüz milyonlarca fakir insan ve dış mekânda çalışma zorunluluğu— bağlı olarak bölgenin ne denli savunmasız bir halde olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre daha yalnızca iki yıl önce görülen ve tarihte kaydedilen en ölümcül beşinci sıcak hava dalgası, Hindistan ve Pakistan’ın büyük bölümünü etkisi altına alarak 3500 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Araştırmada iklim üzerine mevcut olan en yeni veriler kullanıldı. Bu veriler 25 kilometre karelik bir alanda arazi yüzeyini ve bitki örtüsü çeşitliğini tanımlıyordu. Ardından bu verileri, daha ayrıntılı bilgisayar simülasyonları oluşturmak üzere küresel sirkülasyon modellerine aktardılar. Sonuçta ortaya çıkan tahminlerde Güney Asya’daki “ıslak termometre sıcaklıklarında” aşırı artış olacağı gözlemlendi.

2015’te sınır neredeyse aşılıyordu

İlk olarak Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan 2010 tarihli bir araştırmada tanımlanan bu ıslak termometre sıcaklıkları, sıcaklık ve nemin bir arada ölçümünden oluşur. 35 santigrat dereceden yüksek ıslak termometre sıcaklıklarında insan vücudu ısıyı doğal olarak dağıtamaz. Araştırmacılar iyi havalandırılan bir ortamda bile olsa, 35 santigrat dereceden yüksek ıslak termometre sıcaklıklarına birkaç saat maruz kalan birinin öleceğini belirtiyor. Bugün ıslak termometre sıcaklıkları 31 santigrat dereceyi geçmese de, 2015 yazında aşırı bir sıcak hava dalgası Basra Körfezi’nin bir bölümünü vurduğunda 35 santigrat derecelik sınır neredeyse aşılacaktı.

Eltahir ve meslektaşları daha önceki araştırmalarında da Basra Körfezi’nin çevresindeki ve yakınlarındaki bölgelerin dünyadaki en sıcak ıslak termometre sıcaklıklarına maruz kalacağını tespit etmişti. Her ne kadar Ortadoğu’nun bu bölgesi, tehlike büyük olmakla birlikte, yüksek sıcaklıklara karşı Güney Asya kadar savunmasız değil. Bir kere en sıcak bölgeler okyanusun üzerine denk geliyor; aynı zamanda Basra Körfezi çevresindeki topraklar tarım için uygun olmadığı için bu bölgede Güney Asya’dakinden daha az insan yaşıyor ve görece olarak daha varlıklı oluyorlar.

Araştırmacılar, ıslak termometre sıcaklıklarının bu yüzyılın sonunda mevsimsel sıcak hava dalgaları sırasında kuzeydoğu Hindistan ve Bangladeş’in büyük bir bölümünde eşiği aşabileceğini söylüyor. Yapılan son araştırmada kullanılan bilgisayar modellerine göre ise ikinci en yüksek ıslak termometre sıcaklıkları Güney Asya’da görülecek. Bu yakıcı koşullar karalar üzerinde meydana gelecek. Ne yazık ki bu bölgede dünya nüfusunun beşte biri burada yaşıyor; çoğu yoksul ve açık havada çalışıyor.

Sevda Deniz Karali

Bu yazı HBT’nin 117. sayısında yayınlanmıştır.