Güneş ve rüzgar enerjisi dünyanın enerji ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyor

Güneş ve rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin toplam üretimdeki payının son yıllarda arttığı ve geçen yıl güneş ve rügzar enerjisinin dünyanın toplam enerji ihtiyacının yüzde 10,3’ünü karşıladığı bildirildi.

Güneş ve rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin toplam üretimdeki payının son yıllarda arttığı ve geçen yıl güneş ve rüzgar enerjisinin dünyanın toplam enerji ihtiyacının yüzde 10,3’ünü karşıladığı bildirildi.

Euronews’ün haberine göre, bağımsız iklim araştırmaları kuruluşu Ember’den yapılan açıklamada, güreş enerjisi üretiminin 2021’de küresel olarak yüzde 23, rüzgar enerjisi arzının de yüzde 14 arttığını belirtti.

Bunun sonucunda 2020’de yüzde 1 olan güneş ve rüzgar enerjisinin toplam küresel elektrik kaynakları arasındaki payı yüzde 10,3’e çıktı.

Ember, iki enerji kaynağının toplam büyüme oranının 10 yıl boyunca yüzde 20 oranında sürdürülmesi durumunda, küresel ısınmanın 1,5 derecede tutulması hedefine 2030’a kadar ulaşılabileceğini vurguladı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarında Hollanda, Avustralya ve Vietnam en hızlı artı gösteren ülkeler oldu. bu ülkeler son iki yılda enerji talihlerinin yüzde 10’unu fosil yakıtlardan rüzgar ve güneş enerjisine çevirdi.

Ancak rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarında artı görülürken, kömürle elektrik üretimi de 1985’den bu yana en hızlı büyümesini yaşadı.

Ember’in raporuna göre kömürden üretilen elektrik 2021’de yüzde 9 artış göstererek 10,042 terawat saate çıktı ve toplam elektrik talebinin yüzde 59’unu karşıladı.

Elektrik talebinde de 2021’de hızlı bir toparlanma yaşandı ve geçen yıl rekor bir yıllık talep artışı yaşandı. Elektrik talebindeki en büyük artış 2019’daki düzeye göre yüzde 13’lük artışla Çin’de görüldü.