Guardian’dan Çakıcı yorumu: “Türkiye’de mafya kamusal alana yeniden döndü”

Ä°ngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesi, organize suç örgütü lideri olmak suçlamasıyla yargılanarak hüküm giyen Alaattin Çakıcı’yla ilgili bir haber yayımladı.

Ä°stanbul’dan Bethan McKernan imzalı haberde, MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ve Çakıcı’nın fotoÄŸrafı paylaşıldı.

Haberde, “Türkiye’de mafyanın kamusal alana yeniden döndüğü” yorumu yapıldı, “Bu da yeni siyasi iklimde, eskiden karanlık olarak addedilen kiÅŸilerin en iyi ihtimalle devletin kucakladığı en kötü ihtimalle ise sahip çıktığı kiÅŸilere dönüştüğünün bir göstergesi” denildi.

Bahçeli ve Çakıcı’nın arkadaÅŸlığının 1980’lerin sonunda baÅŸladığı belirtilen haberde, Türkiye tarihinde bu dönemin “saÄŸ-sol çatışmasından ötürü karanlık ve kanlı olduÄŸu” belirtildi.

1996 yılındaki Susurluk kazasıyla mafya-siyasetçi ilişkilerini afişe olduğu, bu olayın ardından yıllarca saklanarak ya da hapishanede gözden uzak bir hayat sürdüren kişilerin tekrar kamusal alanda görüldüğü ifade edildi.

Çakıcı’nın CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nu tehdit ettiÄŸi de aktarıldı.

“Eroin, Organize Suç ve Modern Türkiye’nin Yaratılışı” isimli kitabın yazarı akademisyen Ryan Gingeras ise Guardian’a yaptığı açıklamada, “Gerçek hayatta gangster olan Çakıcı gibi isimlerin tekrar ortaya çıkışı ve Türkiye sağında halk kahramanı yapılmaları, mafyanın geri dönüşü anlamına gelmiyor” dedi ve ekledi:

“Bu karakterlerin geri dönüşü bize daha çok ÅŸunu anlatıyor: Türkiye’de yeni bir siyasi atmosfer var. Bu kiÅŸilerin geçmiÅŸlerindeki suçlarından ötürü affedildikleri anlaşılıyor. Ayrıca AKP’nin, MHP’nin aşırı milliyetçi kanadını kucakladığı da açıklık kazanıyor.”

Guardian’daki haberde ayrıca, “Bahçeli’nin partisi, ErdoÄŸan için sorunlu bir müttefik. AKP Ä°slamcı bir milliyetçi çizgiye sahipken, MHP’nin daha seküler bir milliyetçiliÄŸi savunması; önemli iç ve dış politika konularında görüş ayrılığına düşmeleirne neden oluyor” yorumu yer aldı.

15 Temmuz 2016’daki darbe giriÅŸiminin ardından aşırı sağın önde gelen siyasi güç olarak yeniden doÄŸduÄŸu vurgulanan haber ÅŸu satırlarla noktalanıyor:

“AKP, yolsuzluk ve suçla iliÅŸkili skandallara alışkın bir parti. MHP’nin ve kötü arkadaÅŸlarının giderek önem kazanmaları, bazılarının ‘Türkiye mafya devletine dönüşmüş olabilir mi?’ diye sormalarına neden oluyor.