Türkiye, Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nı onaylamayan dünyadaki 6 ülkeden biri

Türkiye’nin iklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris AnlaÅŸması’nı onaylaması için 37 sivil toplum kuruluÅŸu tarafından imza kampanyası baÅŸlatıldı.

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (SEFÄ°A), Ekoloji BirliÄŸi, Ekosfer DerneÄŸi, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye’nin de aralarında bulunduÄŸu 37 sivil toplum kuruluÅŸu (STK) adına yapılan ortak açıklamada, Paris AnlaÅŸması’na bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı belirtildi.

Bunların 191’inin anlaÅŸmaya taraf olarak süreci tamamladıkları, Eritre, Ä°ran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye’nin ise anlaÅŸmaya taraf olmadıkları bildirildi.

G-20 ülkelerinden sadece Türkiye kaldı

Türkiye’nin, Paris AnlaÅŸması’nı onaylamayan tek G20 ülkesi durumunda yer aldığı ifade edilen açıklamada, anlaÅŸmanın ilk imzacılarından olan Türkiye’nin süreci tamamlayarak anlaÅŸmaya taraf olması çaÄŸrısında bulunuldu.

Bunun için söz konusu anlaÅŸmanın TBMM’de onaylanması gerektiÄŸine iÅŸaret edilerek, kampanya kapsamında toplanacak imzaların TBMM’ye teslim edileceÄŸi bildirildi.

“Uluslararası iliÅŸkiler, iklim hedefleri üzerinden yeniden tanımlanıyor”

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen SEFİA Direktörü Bengisu Özenç, düşük karbonlu ekonomiye geçiş stratejilerinin bugün ülkelerin yalnızca sanayilerini değil dış politikalarını da şekillendirdiğini belirtti.

TEMA Vakfı Çevre Politikaları ve Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölüm BaÅŸkanı Ceren Pınar Gayretli de Türkiye’nin Paris AnlaÅŸması’nı onaylamaması halinde geleceÄŸin siyaseti, ticareti ve ekonomisinin çerçevesini çizen ülkelerin dışında kalacağını savundu.

Gayretli, “Türkiye yön veren deÄŸil, izleyen olacak. Türkiye’nin bir an önce Paris Ä°klim AnlaÅŸması’nı onaylayıp, iklim hedeflerini güçlendirerek küresel çalışmaların liderleri arasında yer almasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de sera gazı emisyonları 18 yılda yüzde 138 arttı

Türkiye’de karbondioksit (CO2) eşdeğeri olarak 2018 yılı toplam sera gazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 138 artış gösterdi.

Ancak TÜİK sera gazı emisyon verilerine göre, 2018 yılı toplam sera gazı emisyonu bir önceki yıla göre yüzde 0,5 azalarak 520,9 milyon ton (Mt) CO2 eşdeğeri (eşd.) olarak hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 1990 yılında kişi başı karbondioksit eşdeğer emisyonu 4 ton/kişi olarak hesaplanırken, bu değer 2018 yılında 6,4 ton/kişi olarak hesaplandı. 1990’da 219,2 milyon ton olan toplam sera gazı emisyonu 2018 yılında 520,9 milyon tona yükseldi. (AA)