Gençler Türkiye de dahil 32 ülkeye iklim krizinden dolayı dava açtı

Portekizli gençlerin liderliğinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu toplam 32 ülke, iklim değişikliği konusunda hükümetlerini suçlayarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde tarihi bir dava açtı. Gençler, hükümetlerin “yeterli adım atmamakla” ve Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlama hedefine ulaşmak için sera gazı emisyonlarını “yeterince azaltmamakla” suçluyorlar.

Bu dava, Portekiz’de 2017’den bu yana meydana gelen orman yangınlarının, küresel ısınmanın doğrudan bir sonucu olduğunu savunan altı genç davacı tarafından başlatıldı. Gençler, yaşam hakkı, mahremiyet, aile hayatı ve ayrımcılığa uğramama gibi temel insan haklarının, hükümetlerin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki “isteksizliği” nedeniyle ihlal edildiğini iddia ediyorlar.

Strazburg merkezli mahkemede görülen türünün ilk örneği olarak tarihi bir öneme sahiptir. Eğer gençler davanın sonucunu kazanırlarsa, ilgili hükümetler için yasal olarak bağlayıcı kararlar alınabilir.

Davacılar, maddi tazminat talebinde bulunmadılar, ancak özellikle Portekiz’deki aşırı sıcakların kendilerini kapalı alanlarda vakit geçirmeye zorlaması ve sağlık sorunlarına yol açması nedeniyle ciddi etkiler yaşadıklarını ifade ediyorlar. Bazıları ayrıca eko-anksiyete, alerji ve astım gibi solunum rahatsızlıklarından muzdarip olduklarını belirtiyorlar.

Dava, gençlerin geleceği için endişeli olduklarını ve iklim değişikliğiyle mücadelede hükümetlerin daha etkili önlemler alması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, Lancet tarafından yapılan bir araştırma, dünya genelinde çocuk ve gençlerde iklim kaygısının arttığını ve hükümetlerin iklim değişikliğine tepkilerinden memnuniyetsizlik duyduklarını gösteriyor.

Dava sonucunun dokuz ila 18 ay içinde çıkması bekleniyor. Bu dava, iklim değişikliği konusundaki hükümet politikalarının uluslararası düzeyde nasıl değerlendirildiğini ve gelecekteki iklim politikalarının şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

NHY/ Euronews