Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun duruşmasına çağrı: Meslek onuruna sahip çıkalım

Gazeteci Dicle MüftüoÄŸlu’nun yargılandığı dava, basın özgürlüğü ve meslek etiÄŸi açısından önemli bir sınav niteliÄŸi taşıyor. MüftüoÄŸlu, Diyarbakır’da yaptığı haberler nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Ancak MüftüoÄŸlu’nun haberleri, gazetecilik faaliyeti kapsamında deÄŸerlendirilmeli ve meslektaşımızın ifade özgürlüğüne saygı duyulmalıdır.

MüftüoÄŸlu’nun 2’nci duruÅŸması 18 Ocak’ta Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. DuruÅŸmaya katılmak ve MüftüoÄŸlu’na destek olmak isteyen gazeteciler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluÅŸları, “Meslek onuruna sahip çıkalım” sloganıyla bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yapacaklar. Basın açıklaması, duruÅŸma günü saat 10.00’da Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleÅŸtirilecek.

MüftüoÄŸlu’nun avukatı Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin gazetecilik faaliyetinden baÅŸka bir ÅŸey yapmadığını belirterek, “Dicle MüftüoÄŸlu, kamuoyunu bilgilendirmek için yaptığı haberlerle suçlanmaktadır. Bu haberler, gazetecilik meslek ilkelerine uygun olarak yapılmıştır. MüftüoÄŸlu’nun terör örgütü propagandası yapmakla itham edilmesi, basın özgürlüğünün ihlalidir. Bu dava, gazetecilik mesleÄŸinin geleceÄŸi için de önemlidir. MeslektaÅŸlarımızın dayanışması ve desteÄŸi çok deÄŸerlidir” dedi.

MüftüoÄŸlu’nun meslektaÅŸları da duruÅŸmaya çaÄŸrıda bulundu. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Dicle MüftüoÄŸlu, gazetecilik yaparak suç iÅŸlediÄŸi iddiasıyla yargılanan binlerce meslektaşımızdan biridir. Bu dava, Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunu göstermektedir. Bizler, Dicle MüftüoÄŸlu’nun yanındayız ve onunla dayanışma içindeyiz. Meslek onurumuza sahip çıkarak bu davayı takip edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

DuruÅŸma öncesi yapılan bu çaÄŸrının ardından, gazetecilerin ve basın özgürlüğünün savunucularının duruÅŸmada nasıl bir tavır sergileyeceÄŸi merak ediliyor. DuruÅŸmanın sonucu ise hem Dicle MüftüoÄŸlu’nun hem de Türkiye’deki gazetecilik mesleÄŸinin geleceÄŸi için büyük önem taşıyor.