Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun yargılandığı dava, basın özgürlüğü ve meslek etiği açısından önemli bir sınav niteliği taşıyor. Müftüoğlu, Diyarbakır’da yaptığı haberler nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 7 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Ancak Müftüoğlu’nun haberleri, gazetecilik faaliyeti kapsamında değerlendirilmeli ve meslektaşımızın ifade özgürlüğüne saygı duyulmalıdır.
Müftüoğlu’nun 2’nci duruşması 18 Ocak’ta Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşmaya katılmak ve Müftüoğlu’na destek olmak isteyen gazeteciler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, “Meslek onuruna sahip çıkalım” sloganıyla bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması yapacaklar. Basın açıklaması, duruşma günü saat 10.00’da Diyarbakır Adliyesi önünde gerçekleştirilecek.
Müftüoğlu’nun avukatı Mehmet Emin Aktar, müvekkilinin gazetecilik faaliyetinden başka bir şey yapmadığını belirterek, “Dicle Müftüoğlu, kamuoyunu bilgilendirmek için yaptığı haberlerle suçlanmaktadır. Bu haberler, gazetecilik meslek ilkelerine uygun olarak yapılmıştır. Müftüoğlu’nun terör örgütü propagandası yapmakla itham edilmesi, basın özgürlüğünün ihlalidir. Bu dava, gazetecilik mesleğinin geleceği için de önemlidir. Meslektaşlarımızın dayanışması ve desteği çok değerlidir” dedi.
Müftüoğlu’nun meslektaşları da duruşmaya çağrıda bulundu. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Dicle Müftüoğlu, gazetecilik yaparak suç işlediği iddiasıyla yargılanan binlerce meslektaşımızdan biridir. Bu dava, Türkiye’de basın özgürlüğünün durumunu göstermektedir. Bizler, Dicle Müftüoğlu’nun yanındayız ve onunla dayanışma içindeyiz. Meslek onurumuza sahip çıkarak bu davayı takip edeceğiz” diye konuştu.
Duruşma öncesi yapılan bu çağrının ardından, gazetecilerin ve basın özgürlüğünün savunucularının duruşmada nasıl bir tavır sergileyeceği merak ediliyor. Duruşmanın sonucu ise hem Dicle Müftüoğlu’nun hem de Türkiye’deki gazetecilik mesleğinin geleceği için büyük önem taşıyor.