Londra polisinin İsrail-Hamas savaşına yönelik savaş suçları soruşturması

Londra polisi, Filistinlileri savunan bir grubun yönlendirmesi sonrasında uzman memurların Ä°srail’in Hamas’la savaşına yönelik bir savaÅŸ suçları soruÅŸturması açılıp açılmayacağını deÄŸerlendireceÄŸini açıkladı.

Ä°ngiltere’nin en büyük ve en iyi kaynaklara sahip polis gücü olan ve The Met olarak da bilinen BüyükÅŸehir Polisi, geçtiÄŸimiz cuma günü “devam eden Ä°srail-Hamas çatışmasıyla baÄŸlantılı iddialarla ilgili” bir “yönlendirme” aldığını doÄŸruladı.

Polis sözcüsü, “Yönlendirme kapsamındaki bilgiler artık, herhangi bir baÅŸka eylemin veya resmi soruÅŸturmanın yürütülüp yürütülmeyeceÄŸini belirlemek için kapsam belirleme çalışmasının bir parçası olarak uzman memurlar tarafından deÄŸerlendirilecek.” dedi.

Sözcü, deÄŸerlendirmenin, Ä°ngiltere ve Galler’deki davalara iliÅŸkin nihai kararları veren Kraliyet Savcılık Servisi (CPS) tarafından hazırlanan olası savaÅŸ suçlarını araÅŸtırmaya yönelik yönergeler kullanılarak yapılacağını belirtti.

CPS’nin, savaÅŸ suçları soruÅŸturmaları konusunda baÅŸsavcıdan izin alması gerekiyor.

Terörle Mücadele birimine liderlik eden Komutan Dominic Murphy, “yapılan tüm savaÅŸ suçları yönlendirmelerini deÄŸerlendirirken kullandığımız çok açık yönergelere” baÄŸlı kalacaklarını vurguladı.

Filistinlilerin iddiaları

Filistinliler için Uluslararası Adalet Merkezi (ICJP), Met’e “savaÅŸ suçları ÅŸikayeti” sunduÄŸunu söyledi.

Grup, müfettiÅŸlerinin Met’e son aylarda Ä°srail tarafından iÅŸlendiÄŸi iddia edilen bir dizi suçun ayrıntılarını içeren 70 sayfalık bir “kanıt dosyası” verdiklerini söyledi.

GiriÅŸimi duyuran ICJP Direktörü Tayab Ali, kanıtların mülklere, anıtlara, hastanelere yönelik saldırıları ve “kasıtlı olarak büyük acılara, vücutta yaralanmalara veya saÄŸlıkta ciddi bozulmalara neden olmak için” insani yardım ve temel ihtiyaçlarının engellenmesini içerdiÄŸini söyledi.

Dosyada ayrıca Ä°srail, “sivilleri açlığa mahkum etmek ve hayatta kalmak için vazgeçilmez olan nesnelerden mahrum bırakmayı bir savaÅŸ yöntemi olarak kasıtlı olarak kullanmakla” suçlanıyor.

Raporda “üst düzey Ä°srailli yetkililerin ve askeri personelin” yanı sıra Ä°srail ordusunda görev yapan “dokuz Ä°ngiliz vatandaşının” da suç ortaklığı yaptığı iddia ediliyor.

Dosyada ayrıca “bu suçlara yardım ve yataklık ettiÄŸi iddia edilen dört Ä°ngiliz hükümeti bakanı ve yetkilisi” de yer alıyor.

Güney Afrika’nın davası

Güney Afrika da, Ä°srail’in 1948’de Holokost’un ardından imzalanan BM Soykırım SözleÅŸmesini ihlal ettiÄŸini ileri sürerek son haftalarda Uluslararası Adalet Divanı’nda acil bir dava açmıştı.

Ancak, Londra polisinin, İsrail-Hamas savaşına yönelik bir savaş suçları soruşturması başlatıp başlatmayacağı henüz belli değil.

DiÄŸer yandan, ICJP’nin iddialarının ciddi olduÄŸu ve soruÅŸturmanın açılması durumunda uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırması bekleniyor.

SoruÅŸturmanın açılması durumunda, Ä°srail’in uluslararası hukuku ihlal ettiÄŸi iddiaları kapsamlı bir ÅŸekilde incelenecek ve bu da Ä°srail’in uluslararası alandaki itibarına zarar verebilir.

SoruÅŸturmanın açılmaması durumunda ise, Ä°srail’in savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸi iddialarının görmezden gelinmesi olarak yorumlanabilir ve bu da uluslararası toplumda gerilimi artırabilir.

NHY/ Euronews