Yaşamak İçin Örgütlenmek, Direnmek Zorundayız… 2023 yılında en az 1932 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Ä°ÅŸ cinayetleri, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri. Her yıl binlerce işçi, güvenliksiz çalışma koÅŸulları, denetimsizlik, sendikasızlık ve patronların kâr hırsı yüzünden yaÅŸamını yitiriyor. 2023 yılında da bu acı tablo deÄŸiÅŸmedi. İşçi SaÄŸlığı ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Meclisi’nin (Ä°SÄ°G) verilerine göre, 2023 yılında en az 1932 işçi iÅŸ cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu sayı, 2022 yılında 1899 olan iÅŸ cinayeti ölümlerinin üzerinde.

Ä°SÄ°G’in raporuna göre, 2023 yılında iÅŸ cinayetlerinde ölen işçilerin %93’ü sendikasızdı. En çok ölüm yaÅŸanan sektörler ise inÅŸaat, tarım, taşımacılık ve metal oldu. Ä°ÅŸ cinayetlerinin %40’ı trafik/servis kazaları, %17’si yüksekten düşme, %12’si ezilme/göçük, %8’i elektrik çarpması ÅŸeklinde gerçekleÅŸti. Ä°ÅŸ cinayetlerinde ölen işçilerin %16’sı göçmen/mülteci işçiydi. Ä°ÅŸ cinayetlerinde hayatını kaybeden en genç işçi 14, en yaÅŸlı işçi ise 81 yaşındaydı.

İş cinayetleri, Türkiye işçi sınıfının en acil sorunlarından biridir. Her yıl binlerce işçi, güvencesiz, ağır ve sağlıksız çalışma koşulları nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bu cinayetlerin sorumlusu ise AKP iktidarıdır. AKP, 22 yıldır işçilerin haklarını gasp etmekte, sendikaları baskı altına almakta, iş güvenliği önlemlerini ihmal etmekte ve patronların çıkarlarını korumaktadır.

2023 yılında en az 1932 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Bu sayı, sadece basına yansıyan ve tespit edilebilen vakaları kapsamaktadır. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin edilmektedir. İş cinayetlerinin sektörel dağılımına baktığımızda, en çok ölümün tarım, inşaat, taşımacılık, metal ve madencilik sektörlerinde yaşandığını görüyoruz. Bu sektörlerde çalışan işçiler, düşük ücretler, uzun mesailer, ağır iş yükü, eğitimsizlik, denetimsizlik ve güvencesizlik gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır.

Ä°ÅŸ cinayetlerinin nedenleri arasında ise AKP iktidarının uyguladığı neo-liberal politikalar yer almaktadır. AKP, işçilerin haklarını budamakta, kıdem tazminatını kaldırmakta, taÅŸeronlaÅŸtırmayı yaygınlaÅŸtırmakta, esnek çalışmayı zorunlu kılmakta ve asgari ücreti açlık sınırının altında tutmaktadır. Ayrıca AKP, iÅŸ güvenliÄŸi yasalarını patronların lehine deÄŸiÅŸtirmekte, denetimleri azaltmakta, cezaları indirmekte ve iÅŸ kazalarını gizlemektedir. AKP’nin bu politikaları hem işçilerin yaÅŸam standartlarını düşürmekte hem de iÅŸ cinayetlerini arttırmaktadır.

İş cinayetlerine karşı mücadele etmek için ise işçilerin örgütlenmesi ve direnmesi gerekmektedir. İşçilerin sendikal haklarına sahip çıkması, iş güvenliği önlemlerini talep etmesi, çalışma koşullarını iyileştirmesi ve patronların sömürüsüne karşı çıkması gerekmektedir. İşçilerin bu mücadelesi aynı zamanda AKP iktidarına karşı da bir mücadeledir. Çünkü AKP iktidarı, emekçilerin değil patronların iktidarıdır. AKP iktidarından kurtulmak için ise işçilerin birlikte hareket etmesi, demokratik hak ve özgürlükleri savunması ve alternatif bir siyaset yaratması gerekmektedir.

YaÅŸamak için örgütlenmek, direnmek zorundayız…