Faruk Bildirici’den yeni bir kitap

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’nin yeni kitabı Medyanın Ombudsmanı Saray’ın Medyası, Türk gazeteciliğinin 1980’lerden bugünlerine ışık tutuyor.

Ayrıntı Yayınlarından çıkan Bildirici’nin kitabı, Türk medyasının 1980’lerden sonra yaşadığı dönüşüme getirdiği eleştirel bakış açısıyla hem günümüz medyasını anlamamız hem de Türk basın tarihi bakımından önemli bir işlev görüyor. Bildirici, kitabın tanıtım yazısında, gazeteci olmaya nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor:

“Tekmeleme, çocukluğumun travması oldu. Polisin o tekmesini nasıl zamanla gazetecilik hayaline dönüştürdüm? Başka nelerden etkilendim kestiremiyorum ama ortaokul yıllarında, ‘Ben gazeteci olacağım, insanlara kötü muameleleri yazacağım’ diye neredeyse sayıklamaya başlamıştım. Yazmak istiyor, ‘Bu tür insanlık dışı muameleleri teşhir etmeliyim’ diyordum.”

Kitabın tanıtım yazısında, daha sonra şu bilgi veriliyor:

Medyanın Ombudsmanı Saray’ın Medyası, adlı bu eserinde, yıllarını gazetecilik mesleğine adamış Faruk Bildirici, Hürriyet gazetesinde “ombudsmanlık” (okur temsilciliği) yaptığı döneme yoğunlaşarak, o dönemde yaşadığı etik kavgasının bilinmeyenlerinin arkasını aktarırken, bir yandan da “ombudsmanlık” mesleğinin Türk medyası içindeki yerine ve gelişim sürecine, Hürriyet gazetesinin Doğan Grubu’ndan Demirören Grubu’na geçiş sürecine ve bu süreçte yaşananlara, siyaset ve medya ilişkisine, Türk siyasetinin medya üzerindeki baskısına, haber, örnek ve belgeler sunarak eğiliyor. Faruk Bildirici’nin gazetecilik yaşamı, yazışmaları, anı, tecrübe ve gözlemlerinden hareketle Türk gazeteciliğinin 1980’lerden 2020’lere uzanan serüveni eleştirel bir bakışla yeniden değerlendiriliyor bu kitapta.” (Ajans Bizim)