Dünya Sağlık Örgütü, yalnızlığın küresel bir sağlık sorunu olduğunu duyurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yalnızlığın insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu ve küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini açıkladı. DSÖ, yalnızlığın neden olduğu sağlık risklerini incelemek ve önlemek için uluslararası bir komisyon kurdu. Komisyonun başkanlığını ABD Kamu Sağlığı Hizmetleri Birimi Başkanı Dr. Vivek Murthy ve Afrika Birliği Gençlik Temsilcisi Chido Mpemba üstlendi.

Komisyon, Covid-19 pandemisi nedeniyle sosyal hayatın kısıtlandığı ve yalnızlık hissinin arttığı bir dönemde çalışmalarına baÅŸladı. DSÖ’nün “sosyal baÄŸlantı komisyonu” adını verdiÄŸi komisyon, 3 yıl boyunca yalnızlığın nedenleri, sonuçları ve çözümleri üzerine raporlar hazırlayacak.

Mpemba, “Yalnızlık, coÄŸrafya, kültür veya yaÅŸ gibi sınırları aÅŸan ve küresel bir saÄŸlık sorunu haline gelen bir durum. Sosyal izolasyonun herkesi etkileyebileceÄŸini unutmamalıyız” dedi.

Murthy ise yalnızlığın saÄŸlık üzerindeki etkilerinin çok ciddi olduÄŸunu belirterek, “Yalnızlık, günde 15 sigara içmek kadar ölümcül olabilir. Hatta obezite gibi diÄŸer saÄŸlık sorunlarından daha riskli olabilir. Yalnızlık, kalp hastalıkları, depresyon, anksiyete, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi pek çok hastalığa yol açabilir” diye konuÅŸtu.

Yalnızlığın saÄŸlık üzerindeki etkileri konusunda yapılan araÅŸtırmalar da bu iddiaları destekliyor. Ä°skoçya’daki Glasgow Ãœniversitesi’nden bilim insanları, sevdikleriyle az görüşen ve yalnız yaÅŸayan kiÅŸilerin ölüm riskinin arttığını ortaya koydu.

BirleÅŸik Krallık Biyobankası’ndan elde edilen verileri kullanan araÅŸtırmacılar, 5 farklı sosyal baÄŸlantı türüne sahip 458 bin 146 kiÅŸiyi ortalama 12.6 yıl boyunca izledi. AraÅŸtırma sonucunda sosyal izolasyonun her türünün erken ölüm riskini artırdığı görüldü.

Araştırmaya göre aile ve arkadaşları tarafından hiç ziyaret edilmeyen kişilerin kalp hastalığı nedeniyle ölme olasılıkları yüzde 48 artarken; erken ölüm olasılıklarının yakınları tarafından günlük olarak ziyaret edilenlerden yüzde 39 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Bu araÅŸtırma, yalnızlığın insan saÄŸlığı için ciddi bir tehdit olduÄŸunu gösteriyor. Bu nedenle DSÖ’nün kurduÄŸu komisyonun çalışmaları büyük önem taşıyor. Yalnızlığı önlemek ve azaltmak için bireysel ve toplumsal olarak neler yapabileceÄŸimizi düşünmeliyiz.