Doğalgaz boru hattı inşası, zeytin ağacı kıyımına dönüştü

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), Edremit Çevre Platformu (EDÇEP), Havran Çevre Platformu (HAVÇEP) üyeleri Balikesir Burhaniye’de BOTAŞ Doğalgaz hattı için yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının sökülmesini protesto etti.

Burhaniye’de acele kamulaştırma çerçevesinde, önceden uyarılan tarım alanlarında, çoğu kez zeytin ağaçlarının ürünü bile üzerinden alınmadan, ağaçların kesildiği belirtilen açıklamada “Tepkilerin yoğunlaşmasını önlemek anmacıyla, zeytin ağaçları hızla yakacak oduna dönüştürülüp ortadan kaldırılıyor. Evet, sonuçta çiftçiler kamulaştırma paralarını alıyorlar ama ortak bir varlığımızda yok edilmiş oluyor. Halbuki şirket yetkilileri iki ay kadar önce ‘Güzergahımız; Havran, Burhaniye ve Edremit’te zeytin ağaçlarıyla karşılaşıyor. Ağaçların hepsini önceden işaretliyoruz. Ekim ve Kasım aylarında ağaçları sökerek taşımayı planlıyoruz çünkü bu ağaçlar bizim milli servetimiz’ diye gazetelere demeç veriyorlardı. Oysa hiç de böyle olmadı. Şimdi hızla ve acımadan bir zeytin katliamı yapılıyor. Yine ve bir kez daha, bir sektörün işini tamamlaması, bir başka üretim alanının mahvedilmesine yol açıyor ülkemizde. Bu durum açıkça Zeytin Yasası’nın ihlali anlamına gelmektedir” denildi.

Balıkesir Valiliği, ilgili Kaymakamlıklar ile ilgili bakanlıkların Burhaniye’deki birimleri ve ihaleyi yapan BOTAŞ yetkililerinin, yüklenici firmaya katliamı durdurmasını ihtar etmek zorunda olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Unutulmamalıdır ki, doğalgaz iletim hattı inşasının yapılması ile bu konu sona ermeyecektir. İletimden sonra dağıtım süreci başlayacak ve aynı sorunlar orada da yaşanacaktır. Zira Havran’ın Büyükdere, Küçükdere, İnönü’sünden sonra, Edremit’te Altınoluk, Akçay, Güre ve Zeytinli’de imarlı alanlar içerisinde yoğun zeytin tarımı yapılan yerler vardır. Burhaniye’de de Öğretmeler Mahallesi, İskele mahallesi, Pelitköy gibi yerleşimlere doğalgazın ulaşması için yoğun zeytinlik alanları aşılmak zorundadır..Bu sefer AKSA Balıkesir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. mi aynı türden bir kıyım yapacaktır? Eğer bugün önlem alınmazsa, ilerideki yıllarda Körfez bölgesine doğalgazın getirilmesi, yok edilen zeytin ağaçlarının ne kadar yoğun olduğu vurgusuyla anılacaktır. Isınma konusunun, geleneksel tarımın yara almasıyla yan yana anılması, hiç de rasyonel değildir.”