Türkiye’de yaÅŸanan ekonomik kriz ve enflasyonun yükselmesi, döviz kurlarını da etkiliyor. Dünyaca ünlü Alman bankası Deutsche Bank, yıl sonu için dolar/TL tahminlerini 27 TL’den 32 TL’ye yükseltti. Banka analistleri 2024 sonu dolar/TL tahminlerini ise 35 olarak açıkladı.
Deutsche Bank, Türkiye’nin politika deÄŸiÅŸikliÄŸinden dolayı dolar kuru tahminlerini güncellediÄŸini belirtti. Banka, fiyat artışlarına ve “politika yapıcıların enflasyonu daha sürdürülebilir bir patikaya döndürmede karşılaÅŸtıkları zorluklara” iÅŸaret etti¹.
Deutsche Bank’ın ardından Ä°ngiliz bankası HSBC de dolar/TL beklentisini yükseltti. HSBC, 2023 sonu için dolar/TL beklentisini 27’den 29’a, 2024 için 29’dan 32’ye çıkardı². HSBC, dış ticaret açığındaki artışa ve enflasyondaki yukarı yönlü ivmelenmeye dikkat çekti. Banka, cari dengede beklenen iyileÅŸmenin sınırlı olabileceÄŸine ve yüksek enflasyonun reel faizleri düşürerek TL üzerinde risk oluÅŸturabileceÄŸine vurgu yaptı.
Uluslararası kurumların tahminleri, piyasa beklentilerinin de üzerinde. Reuters anketine göre, ekonomistlerin medyan tahmini 2023 sonu için 28,5 TL, 2024 sonu için ise 30 TL. Merkez Bankası’nın ise yıl sonu dolar/TL beklentisi 25,9 TL.
Döviz kurlarındaki yükseliş, hem üretici hem de tüketici fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Temmuz ayında enflasyon yüzde 9,49 artarak aylık bazda 1,5 yılın zirvesine tırmandı. Üretici fiyatları ise yüzde 14,76 artarak rekor kırdı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun ağustos ayında da yüksek seyredeceğini ancak eylül ayından itibaren düşmeye başlayacağını söyledi. Ancak uzmanlar, enflasyonun düşmesi için faiz artırımı dahil daha sıkı bir para politikası izlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Döviz kurlarındaki dalgalanma ve enflasyondaki artış, Türkiye ekonomisinin büyüme hedeflerini de tehdit ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2023 için büyüme hedefi yüzde 5 olarak belirlenmiÅŸti. Ancak kurumlar bu hedefin tutmayacağını öngörüyor. ÖrneÄŸin IMF, Türkiye’nin bu yıl yüzde 3 büyüyeceÄŸini tahmin ediyor. OECD ise büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2’ye indirdi.
Türkiye ekonomisi, hem iç hem de dış faktörlerden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya. Döviz kurlarının istikrar kazanması ve enflasyonun düşmesi için güvenilir ve tutarlı bir politika izlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye’nin kredi notu daha da düşebilir ve finansal piyasalarda dalgalanma artabilir.
NHY/ Diken, Haberler, T24
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024