Deney, İnsan Genlerinin Elektrikle Kontrol Edilebileceğini Ortaya Koydu

İnsan genlerinin elektrikle kontrol edilebildiği, İsviçre’deki ETH Zürich Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından ortaya konulan bir araştırmayla kanıtlandı. Bu araştırma, gelecekte giyilebilir cihazların genleri programlayarak tıbbi müdahaleler yapabileceğine işaret ediyor.

Bilim insanları, elektrikle genetik arayüz olarak adlandırdıkları doğru akım (DC)-etkili düzenleme teknolojisi (DART) adını verdikleri bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemle, elektrik sinyalleri göndererek hedef genlerin aktive edilmesini sağladılar.

Bu elektrik sinyalleri, reaktif oksijen türleri adı verilen enerjik moleküllerin oluşmasına neden oldu. Bu moleküller de kimyasal değişime duyarlı olarak tasarlanmış hücreleri aktive etti. Böylece hücrelerin DNA’sının düzenlenmesi yoluyla gen ifadesi değiştirildi.

Araştırmacılar, bu yöntemi tip 1 diyabetli fareler üzerinde denedi. Farelere, insülin üretimi için özel olarak tasarlanmış insan pankreas hücreleri nakledildi. Daha sonra bu hücreleri uyarabilmek için akupunktur iğnelerinden doğru akım geçirildi. Bu sayede insülin salgılanması tetiklendi ve farelerin kan şekeri seviyeleri normal aralığa döndürüldü.

Bu araştırma, dijital teknoloji ile analog biyolojik sistemler arasında bir köprü kurduğunu gösteriyor.

DART yöntemi, çok az güç gerektiriyor ve sadece basit bir elektrikli açma/kapama düğmesi ile kontrol edilebiliyor. Bilim insanları, bu yöntemin sadece insülin üretimi değil, başka genleri de aktive etmek için kullanılabileceğini belirtiyor.

Daha fazla bilgi için Interesting Engineering, ScienceAlert ve VICE web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.