Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla dil ve konuşma gecikmesi görülme riski üç kat fazla. Çocukta konuşma gecikmesi görüldüğünde ne yapılması gerekir? Yanıtları, Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin veriyor.
Çocuklarda konuşmanın gecikmesi aileleri endişelendiren bir durum. Amerikan Hastanesi’nden Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, çocuklarda konuşma gecikmesiyle ilgili şu bilgileri veriyor:
– cocuk konusma problemi mkle – Çocuklarda konuşma gecikmesi – cocuk konusma problemi mkle – Çocuklarda konuşma gecikmesi
Erkek çocuklarda daha çok görülüyor
“Dil ve konuşma gecikmesi genetik, duyusal, nörolojik veya nöropsikiyatrik bir bozukluğun sonucu olabileceği gibi, herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da ortaya çıkabilir. Cinsiyet, bir risk faktörü olarak bilinir. Erkeklerde kızlara oranla dil ve konuşma gecikmesi görülme riski üç kat fazladır. Ayrıca, ailede konuşma gecikmesi yaşamış bireylerin olması bu riski artırır. Bir diğer risk faktörü ise düşük doğum ağırlığı ve erken doğumdur.”
Erken müdahale edilmeli
“Dil gecikmesi gözlendiğinde kendiliğinden geçmesini beklemek erken müdahalenin katkılarını önleyebilir. Dil gecikmesi yaşayan çocuklar okul çağında da dil bozuklukları yaşama riskine sahiptir. Araştırmalar, dil ve konuşma gecikmesinin uzun dönemde akademik performansı etkilediğini gösterir.”
Nasıl tedavi edilir?
“Dil ve konuşma gecikmesi yaşandığında, dil ve konuşma bozuklukları uzmanının yapacağı kapsamlı bir değerlendirme çok önemlidir. Bu değerlendirmede hem işitsel algının (konuşulanları anlama) hem de sözel ifadenin (konuşarak kendini ifade etme) yaş aralığı olarak nerede olduğu belirlenir. Örneğin, 2 yaşında bir çocuk işitsel algı olarak 1,5-2 yaş performansına sahipken sözel ifadesi 1 yaş gibi olabilir. Yani, konuşulanları anladığı halde kendi konuşması yaşından beklenenin altında olabilir. Bu durumda aile bilgilendirilerek çocuklarının gelişimini nasıl destekleyecekleri anlatılır ve ailenin de katılımı ile terapi başlatılır.”
Dil ve konuşma terapisi
“Dil ve konuşma terapisi alan çocuklar ile terapi almayan çocuklar karşılaştırıldığında kelime dağarcığında, konuşma anlaşılabilirliğinde ve sosyalleşme becerilerinde artışın yanında ebeveynlerin endişelerinin azalması gibi farklar belirlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre, 2 yaşında konuşma geriliği olan çocuklar 3 veya 4 yaşına geldiklerinde hala yaşıtlarının performansını yakalamamış olabilirler. Erken müdahale sayesinde ise (3 yaş öncesi başlayan tedavi) çocuğun gelişimini desteklemek mümkündür. Erken müdahalenin hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için faydalı olduğu belirlenmiştir.”
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024