Kirli çevre insanın ruhunu kirletir, kirli ruhlar çevreyi kirletir.
Aziz Nesin
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insanların yok ettiği güzel doğamızı koruyup gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir doğa bırakmak için elimizden geleni yapmamız ve daha temiz yaşanabilir bir doğa için mücadele etmemiz gerekiyor. Bunun için de eğitim şart.
Çocuklara çevre ve doğa bilincini kazandırmanın en temel yolu sevgiden geçer. Çünkü insan, doğası gereği sevdiği şeyi korumak ister. İnsanlar Dünyayı daha güzel, daha mutlu ve daha huzurlu bir yere dönüştürmek istiyorsa her zaman her şeye sevgi tohumlarını ekmelidir.
Çevre ve Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya’ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Doğayı sevmek, fayda ve kârlılığı düşünmekten ziyade, güzellikleri ayrıntılarıyla fark etmeyi ifade eden bir sevgidir. Doğa, düşüncelerin özü ve saflığıdır. Çevre ve Doğa sevgisi, insanın ruhunun ve doğal güzelliklerin birleşmesidir.
Çevre ve doğa bilincinin sağlanması yalnızca evde geliştirilebilecek bir durum değildir. Okulda da çeşitli aktivite ve etkinliklerle desteklenmelidir. Çocuklara doğa sevgisi kazandıran ve çevre bilinci oluşturma eğitimi küçük yaştan itibaren başlatılmalı ve özellikle okul öncesi eğitimde çevre bilinci ile ilgili etkinlikler çocuklar için eğlenceli bir hâle dönüştürülmelidir.
Doğayı korumak, ortak kullanım alanlarımıza saygı duymak, çevreye duyarlılık kazandırmak, canlıların yaşam alanlarına zarar vermemek çocuklarda çevre bilinci kazandırmanın temel amaçlarını oluşturmaktadır. Özellikle çocukların doğaya ve doğada bulunan tüm hayvanlara, bitkilere biraz daha ilgisi olduğunu düşünürsek bu süreç çocuklar için keyifli olacaktır.
Çocuğa Çevre ve Doğa bilinci verilirken; doğada görmüş olduğu tüm bitki ve hayvanların birbiri ile bir bağı olduğu anlatılmalıdır. Bazı hayvanların yaşaması için bitkilere ihtiyacı olduğunu, bazı bitkilerin üremesi için de hayvanlara ihtiyaç duyduğu vurgulanmalıdır.
Doğa ve çevre birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Çocukların doğa sevgisi kazanabilmesi için doğayı gözlemlemeleri ve doğada zaman geçirmeleri gerekir. Çocuklarla birlikte doğada yürüyüşler yapılmalı, çocukların doğayı incelemesine yardımcı olunmalıdır.
Evin içinde ya da evin bahçesinde kendisinin sorumlu olacağı bir bitki birlikte ekilmeli, bir hayvanın bakımında çocuğa küçük bir görev verilmelidir.
Çevre bilinci ve çevre eğitimi ile ilgili yapılan her davranış gerekçesi ile birlikte çocuğa anlatılmalıdır. Örneğin, yerlere çöp atmıyorsanız neden atmamanız gerektiğini veya çevremizde bulunan geri dönüşüm kutularının ne amaçla kullanıldığını çocuğa anlatın.
Çevre bilincinden söz ederken evde yanan gereksiz lambaları söndürmek, suyu çok fazla açık tutmamak, kâğıt peçete kullanımına dikkat etmek gibi aslında küçük görünen birçok konu hakkında da özenle bilgi verilmelidir.
Çevre bilinci ve doğa ile ilgili kitaplar okunmalı, okutulmalı, belgeseller izlenmeli, izletilmelidir. Okunan kitaplar ve seyredilen belgeseller hakkında çocukla sohbet edilmeli böylece çocukta bu bilinç bir yaşam biçimi haline getirilmeye çalışılmalıdır.
- Mizojinin Tarihsel ve Sosyolojik Temelleri - 19 Kasım 2024
- Teknolojinin Yetiştirdiği Kuşak: Z Kuşağının Sosyal ve Kültürel Profili - 12 Kasım 2024
- Türkiye’de Sosyoloji ve Türk Milliyetçiliği İlişkisi - 6 Kasım 2024