AKP iktidarı döneminde eğitimden sağlığa kadar pek çok alanda derinleşen eşitsizlik, Türkiye’de çocuk yoksulluğunu halk sağlığı sorunu haline getirdi. Ülkede ailesinin yanında en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan çocuk sayısı 155 bini aştı. Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenememenin çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, “Çocuklarda bodurluk, öğrenme güçlüğü, sık hastalanma gibi sorunlar yaşanır” dedi.
Ankara Tabip Odası’nın resmi verilere dayanarak yaptığı analiz çalışması, Türkiye’de çocuk yoksulluğunun halk sağlığı sorunu haline geldiğini ortaya koydu. Çocuklar arasında eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan eşitsizlik, sağlıksız beslenmenin çocuklarda bodurluk, bağışıklık sisteminin zayıflaması, sık hastalanma, öğrenme güçlüğü, bilişsel ve mental gerilik, öfke patlamaları gibi sorunlara yol açtığını gösteriyor.
Açlık sınırının 13 bin 684 TL, yoksulluk sınırının ise 44 bin 573 TL olduğu Türkiye’de, ailelerin yanında en temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve ailesinin yanından alınma riski bulunan çocuk sayısı 2022’de 157 bin 248 olarak kaydedildi. Ülke genelinde sosyal yardımlarla eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşabilen çocuk sayısı ise 1,5 milyondan fazla.
Ana Nedenler ve Veriler
– UNICEF ve Dünya Bankası’na göre dünya genelinde her 6 çocuktan 1’i aşırı yoksulluk içinde yaşıyor.
– Sosyal ve Ekonomik Destek programından yararlandırılan çocuk sayısında artış yaşandı, ailesinin yanında bakımı sağlanamayan 164 bin 765 çocuğa destek verildi.
– Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, ailesinin yanında en temel ihtiyaçları karşılanamayan ve ailesinin yanından alınma riski bulunan çocuk sayısı 2022’de 157 bin 248 oldu.
– Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı tarafından hazırlanan programa göre, ekonomik zorluklarla mücadele eden 1 milyon 858 bin 482 kişiye çocuklarının okula gidebilmesi için yardım yapıldı.
– Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, yardım alan hane sayısı 2022’de 4,4 milyona yükseldi.
Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, ülkedeki çocuk yoksulluğunun sağlık açısından bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Sağlığı oluşturan temel etkenler bir bütündür. Kişinin uygun evde oturması, uygun bir işte çalışması, yeterli gıdaya erişmesi bunların hepsi sağlığı etkiler” dedi. Ayrıca, çocuk yoksulluğunun artmasıyla gelecek nesillerin sağlıksız bir şekilde yetişebileceğini ve toplumda öfke patlamalarının artabileceğini vurguladı.