ÇGD: Gazetecilere yönelik baskılar sürüyor

Medya İzleme Raporu’nun nisan ayına ait verileri paylaşan ÇGD, gazetecilerin maruz kaldığı baskıya dikkati çekti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Medya İzleme Raporunun 2022 Nisan ayına ait verilerini “Gazeteciye ‘çakal’ diyenler, yalanın düzenini inşa edenlerdir” başlığı altında açıkladı. Açıklanan verilere göre nisan ayında birçok gazeteci çalışırken baskıya maruz kaldı, birçok televizyon kanalına ise yaptıkları haberler nedeniyle idari para cezası verildi.

Türkiye’de düşünce, ifade ve basın özgürlüğü mücadelesi kapsamında gazetecilere yönelik sansür, tehdit-şiddet, gözaltı-yargılama, özlük haklarında yaşanan kayıplar ile haberlerde yapılan manipülasyonları kayıt altına aldığı ve her ay kamuoyuyla paylaşılan rapora göre nisan ayında gazetecilerin karşılaştığı baskılar ise şöyle:

“Basına yönelik baskıların devam ettiği nisan ayında öne çıkan gelişmelerin başında, Gazete Duvar muhabiri Ardıl Batmaz’ın Elazığ’da haber takibi sırasında ilin üst düzey sorumlularından Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın sözlü hakaretinin ardından Belediye görevlilerinin fizikisi saldırısına uğradı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuk istismarına ilişkin gelişmeyi duyuran yayın kuruluşlarına ceza yağdı. Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kur’an Kursu’nda çocuklara yönelik istismarı haberleştirdiği gerekçesiyle Halk TV’ye, KRT’ye ve TELE 1’e yüzde 2 idari para cezası verdi.

BERAAT EDEN GAZETECİLER
Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan bir haber nedeniyle 4 yıldır yargılanan gazeteciler nihayet beraat etti. Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ile Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin ‘ekonomiye zarar vermek’ suçlamasıyla yargılandığı davada mahkeme, sanıklara yöneltilen ‘piyasa dolandırıcılığı’ suçlaması yönünden suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek tüm sanıkların beraatına hükmetti.”