‘Çevre Dostu’ Olarak Bilinen Kâğıt Pipetler, Zehir Saçıyor

Kağıt pipetlerin çevre dostu olmadığına dair yeni bir araştırma, çevre bilincine sahip tüketicileri şaşırttı. Cumhuriyet.com.tr’nin haberine göre, kağıt pipetlerin yapımında kullanılan yapıştırıcılar, insan sağlığına zararlı olabilecek zehirli kimyasallar içeriyor. Bu kimyasallar, kağıt pipetlerin geri dönüştürülmesini de zorlaştırıyor.

Araştırmayı yapan Almanya’daki Dresden Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Markus Schütz, kağıt pipetlerin plastik olanlardan daha iyi bir seçenek olmadığını söyledi. Schütz, “Kağıt pipetlerin üretimi için çok fazla enerji ve su harcanıyor. Ayrıca, kağıt pipetlerin geri dönüşümü de çok zor. Kağıt pipetlerin içinde bulunan yapıştırıcılar, geri dönüşüm sürecinde ayrışmıyor ve çevreye zarar veriyor” dedi.

Schütz, kağıt pipetlerin içinde bulunan yapıştırıcıların insan sağlığına da zararlı olabileceğini belirtti. “Kağıt pipetlerin içindeki yapıştırıcılar, polivinil asetat (PVAc) ve polivinil alkol (PVA) gibi kimyasallar içeriyor. Bu kimyasalların bazıları, kanserojen veya alerjen olabilir” diye konuştu.

Schütz, kağıt pipetler yerine daha sürdürülebilir alternatiflere yönelmek gerektiğini vurguladı. “Kağıt pipetler, plastik olanlara göre daha çevre dostu görünüyor ama aslında değil. Kağıt pipetleri kullanmak yerine, bambu, metal veya cam gibi malzemelerden yapılmış yeniden kullanılabilir pipetleri tercih etmek daha iyi olur” dedi.

Bu araştırma, kağıt pipetlerin çevre dostu olduğu algısını sarsacak nitelikte. Kullanımının yasaklanması da gündeme gelebilir…

NHY/ Cumhuriyet