Avrupa’nın en büyük nükleer reaktörü Finlandiya’da hizmete girdi

Almanya’nın son üç nükleer santralini de kapatarak nükleer enerji üretimine son vermesinden saatler sonra, Avrupa’nın en büyük tek reaktörü Finlandiya’da düzenli elektrik üretimine başladı.

Santralin işletmecisi TVO’ya göre, şu anda ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılayan yeni nesil Olkiluoto 3 reaktörünün önümüzdeki en az 60 yıl boyunca faaliyette kalması bekleniyor.

TVO pazar günü, 18 yıl önce inşaatına başlanan Avrupa Basınçlı Su Reaktörü (EPR) Olkiluoto 3’ün deneme aşamalarının tamamlandığını ve artık tamamen faaliyete geçtiğini duyurdu.

TVO, mevcut iki eski reaktörle birlikte “Finlandiya’nın elektriğinin yaklaşık yüzde 30’unun artık Olkiluoto’da üretildiğini” söyledi.

Fransız şirket Areva ve Alman Siemens şirketi tarafından inşa edilen reaktör, Avrupa’nın faaliyetteki en güçlü nükleer reaktörü olma özelliği taşıyor.

Olkiluoto 3 reaktörünün hizmete girdiği pazar günü itibarıyla Finlandiya’nın elektriğinin yarısından fazlası nükleer enerjiyle üretilmeye başlandı.

1600 megavatlık reaktörün inşaatı 2005 yılında başlamıştı. 2021’in aralık ayında açılan reaktör, ilk kez 2022 eylülünde 1600 megavatlık tam kapasitesine ulaşmıştı.

18 yıl boyunca sürekli gecikmeler yaşanan reaktörün aylardır süren testlerinde bile ertelemeler söz konusu oldu.

1992 yılında Fransız nükleer teknolojisinin geldiği son nokta olarak lanse edilen Avrupa Basınçlı Su Reaktörü (EPR), 1986 Çernobil felaketinin ardından Avrupa’da nükleer enerjiyi yeniden canlandırmak üzere tasarlanmıştı.

Yeni model, hem daha güçlü hem de daha güvenli bir model olarak sunuluyor ancak yapımı sadece Finlandiya’da değil, tüm dünyada uzun zaman alıyor.

Finlandiya’daki tesiste 2005 yılında başlayan muazzam maliyet aşımları, Fransız şirket Areva’nın milyarlarca euro zarara uğrayarak endüstriyel olarak tasfiye edilmesinin ana nedenlerinden biri oldu.

Şirketten geriye ana görevi Olkiluoto projesini tamamlamak olan bir yapı kaldı ancak grubun büyük kısmı Fransız elektrik şirketi EDF’in eline geçti.

Öte yandan iklim değişikliği endişeleri ve Ukrayna’nın işgali sonrası baş gösteren enerji krizi, Finlandiya’da nükleer enerjiye olan desteği artırdı.

Güncel bir ankete göre, Finlandiyalıların yüzde 60’ı nükleer enerjiyi destekliyor.