Avrupa Parlamentosu İstanbul Sözleşmesini onayladı

Avrupa Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi’ni onayladı. Sözleşme, kadınlara yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önlemeyi amaçlayan bir uluslararası sözleşmedir.

İstanbul Sözleşmesi, 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzalanmış ve 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sözleşme, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi, kadınların şiddetten korunması ve şiddete maruz kalan kadınların desteklenmesi için önemli adımlar atılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Sözleşme, ayrıca kadına yönelik şiddetle mücadele eden kurumların kurulmasını ve kadınlara yönelik şiddetin tespiti, önlenmesi, soruşturulması ve cezalandırılmasına yönelik etkili önlemler alınmasını da gerektirmektedir.

İstanbul Sözleşmesi, Avrupa Konseyi tarafından hazırlanmış bir belgedir ve Avrupa Parlamentosu’nun onayıyla Avrupa Birliği’nin de sözleşmeye taraf olması beklenmektedir. Sözleşme, kadınlara yönelik şiddetle mücadelede birçok ülkede önemli bir referans haline gelmiştir.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesine yönelik bir uluslararası sözleşmedir ve 2011 yılında İstanbul’da imzalanmıştır. İstanbul Sözleşmesi, şimdiye kadar 45 ülke tarafından imzalanmış ve 34 ülke tarafından da onaylanmıştır.

İstanbul Sözleşmesinden çıkan ve onaylamayan ülkeler…

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkan tek ülke Türkiye’dir. Türkiye, sözleşmeyi 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalayan ve 14 Mart 2012 tarihinde onaylayan ilk ülke olmasına rağmen, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşmeden çekildiğini duyurdu. Bu karar 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.

İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ancak henüz onaylamayan altı Avrupa Konseyi üyesi ülke ise Macaristan, Bulgaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Çekya’dır. Bu ülkelerde sözleşmenin içeriğiyle ilgili tartışmalar devam etmektedir. Örneğin Macaristan hükümeti, sözleşmenin “yıkıcı cinsiyet ideolojilerini” ve “yasa dışı göçü” körükleyeceğini savunmaktadır.

İstanbul Sözleşmesi’ni imzalamayan iki Avrupa Konseyi üyesi ülke ise Azerbaycan ve Rusya’dır. Bu ülkelerde kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet sorunları ciddi boyutlardadır. (NHY)